Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaronowa zapiekanka ze szpinakiem i lazurem

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szpinak mrożony w liściach 450 gram
ser pleśniowy lazur 100 gram
śmietana 12% 4-5 łyżek
czosnek 3 ząbki
olej do smażenia
Makaron razowy 2 świderki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Makaronowa zapiekanka ze szpinakiem i lazurem

Makaron gotujemy w osolonej wodzie Al dente, odcedzamy. Czosnek ścieramy bądź rozgniatamy.
Szpinak wrzucamy na rozgrzany na patelni olej i rozmrażamy, po czym dodajemy starty czosnek, sól i pieprz do smaku. Smażymy do odparowania wody, następnie dodajemy śmietanę, mieszamy, chwilkę podgrzewamy i zestawiamy z ognia. Ser ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Makaron i ser dodajemy do szpinaku. Mieszamy i przekładamy do naczynia do zapiekania. Ja zapiekam w mikrofali 8-10min. na 800 WAT.
Oczywiście można zapiec w piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 10.02.2014 07:35
Takie dania uwielbiam :)
Mniam 09.02.2014 15:48
Wspaniałe połączenie smaków.
eMMe 09.02.2014 12:29
Lubię taki makaron:)
adelajda 09.02.2014 11:43
lubię makaron ze szpinakiem i serem , nigdy nie zapiekam muszę spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak