Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron żytni razowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka żytnia 15 dag
otręby żytnie 2 dag
mąka pszenna 2 dag
jajko 2 szt
woda letnia 3 łyżki
olej 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron żytni razowy

Kroki postępowania

1
Mąkę (2 rodzaje), otręby żytnie i sól dokładnie ze sobą mieszamy.
Krok 1 - Makaron żytni razowy foto
2
W suchych składnikach robimy wgłębienie i wbijamy 2 jajka. Do tego dodajemy 3 łyżki letniej wody i wyrabiamy ciasto.
Krok 2 - Makaron żytni razowy foto
3
Tak wygląda wyrobione ciasto. Ze względu na to, że jest zrobione głównie z żytniej mąki, ma kolor brązowawy.
Krok 3 - Makaron żytni razowy foto
4
Ciasto na makaron owijamy folią i chowamy na ok 1h do lodówki.
Krok 4 - Makaron żytni razowy foto
5
Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 równe części.
Krok 5 - Makaron żytni razowy foto
6
Każde z ciast rozwałkowujemy na grubość ok 1 mm.
Krok 6 - Makaron żytni razowy foto
7
Rozwałkowane ciasto tniemy w paski o szerokości ok. 1 cm. Można również przeciąć makaron w połowie i uzyskać krótsze wstążki.
Krok 7 - Makaron żytni razowy foto
8
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z 1 łyżką oleju przez ok 5 minut. SMACZNEGO!
Krok 8 - Makaron żytni razowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 17.04.2013 07:48
dziękuję za komentarze! ten makaron jest smaczny i wcale nie drogi :) polecam wszystkim!
fotoviderek 17.04.2013 07:31
Pomysł wspaniały :)
magdziorka6 16.04.2013 21:43
bardzo smaczny
Mira85 16.04.2013 15:20
swietny pomysl
Janina 16.04.2013 15:07
Bardzo smaczne i zdrowe jedzonko
bogusia19 16.04.2013 14:41
bardzo fajny pomysł
dodi 16.04.2013 14:17
super żytni

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak