Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MAKARON ZE SZPINAKIEM, POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI I SEREM LAZUR

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki podstawowe

Makaron kolanka 300-350 g
szpinak mrożony 450 g
ser pleśniowy 100 g, Lazur srebrzysty lub błękitny
ząbek czosnku 1 większy
pomidorki koktajlowe 6 szt.
śmietana 3 czubate łyżki
ser grana padano 20 g, OPCJONALNIE

Przyprawy i dodatki

sól i pieprz
Papryka słodka mielona Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
masło 1-2 łyżki.

Przepis i sposób przygotowania na: MAKARON ZE SZPINAKIEM, POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI I SEREM LAZUR

Makaron gotuję w osolonej wodzie, odcedzam.
Czosnek siekam, podsmażam na maśle, dodaję szpinak, smażę do momentu wyparowania wody (często mieszam).
Ser pleśniowy kroję w kostkę, pomidorki w ósemki.
Do szpinaku dodaję pomidorki i przyprawy - sól, pieprz, gałkę i paprykę słodką, chwilę smażę.
Następnie dodaję ser pleśniowy i 2/3 sera Grana Padano, trzymam na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się serów.
Na koniec dodaję śmietanę, mieszam, w razie potrzeby doprawiam do smaku.
Przygotowany sos łączę z ugotowanym makaronem. Na talerzu posypuję pozostałym serem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak