Przepis i sposób przygotowania na: Makaron ze smażoną wołowiną, DS XIX odc. 14
Makaron ze smażoną wołowiną to danie, które zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Wszystkie składniki wchodzące w jego skład miesza się na jednej patelni, co jest dużym ułatwieniem w kuchni - chociażby ze względu na utrzymanie w niej porządku. Połączenie mięsa mielonego z sosem pomidorowym znane jest nie od dziś, ale z przepisu Michela Morana zachwyca prostotą przygotowania, głębokim smakiem i aromatem.
KROK 1
Cebule kroimy w kostkę, czosnek siekamy na drobne kawałki. Do rozgrzanego garnka wlewamy oliwę, a następnie wrzucamy cebulę i czosnek. Warzywa krótko podsmażamy dodajemy mięso mielone i rozdrabniamy za pomocą łyżki. Doprawiamy suszonym oregano Prymat oraz solą i pieprzem (mało soli, ponieważ później dodajemy sos sojowy, który jest słony). Smażymy powoli, aż mięso będzie gotowe. Przyprawiamy suszonym tymiankiem PRYMAT.
Dolewamy bulion i wrzucamy surowy makaron. Dodajemy po łyżce przecieru pomidorowego i dokładnie mieszamy. Wlewamy sos sojowy. Gotujemy aż makaron będzie ugotowany. Dodajemy śmietankę i na koniec przyprawiamy suszoną bazylią PRYMAT.
Całość posypujemy serem Mozzarella następnie przykrywamy przykrywką na 4 do 5 minut aż ser się roztopi. Siekamy natkę pietruszki. Gotowe danie podajemy na talerzu i dekorujemy pietruszką.