Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron ze smażoną wołowiną, DS XIX odc. 14

5.0
(43)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Makaron ze smażoną wołowiną to danie, które zachwyca smakiem i teksturą. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, by przekonać się, że smakowite dania nie muszą być skomplikowane w przygotowaniu. 

Składniki:

Składniki na makaron ze smażoną wołowiną:

mielona wołowina 250 g
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
Oregano suszone Prymat 1/2 łyżeczki
Sól różowa himalajska w tubie 1/4 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2-1 łyżeczki
makaron muszelki 200 g
bulion wołowy 1,5 litra
Tymianek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
przecier pomidorowy 3 łyżki
sos sojowy 2 łyżeczki
Bazylia suszona Prymat 1/2 łyżeczki
śmietanka 300 ml
mozarella 150 g
oliwa 3 łyżki

Do podania:

natka pietruszki 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron ze smażoną wołowiną, DS XIX odc. 14

Makaron ze smażoną wołowiną to danie, które zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Wszystkie składniki wchodzące w jego skład miesza się na jednej patelni, co jest dużym ułatwieniem w kuchni - chociażby ze względu na utrzymanie w niej porządku. Połączenie mięsa mielonego z sosem pomidorowym znane jest nie od dziś, ale z przepisu Michela Morana zachwyca prostotą przygotowania, głębokim smakiem i aromatem.

KROK 1

1

Cebule kroimy w kostkę, czosnek siekamy na drobne kawałki. Do rozgrzanego garnka wlewamy oliwę, a następnie wrzucamy cebulę i czosnek. Warzywa krótko podsmażamy dodajemy mięso mielone i rozdrabniamy za pomocą łyżki. Doprawiamy suszonym oregano Prymat oraz  solą i pieprzem (mało soli, ponieważ później dodajemy sos sojowy, który jest słony). Smażymy powoli, aż mięso będzie gotowe. Przyprawiamy suszonym tymiankiem PRYMAT.

2

Dolewamy bulion i wrzucamy surowy makaron. Dodajemy po łyżce przecieru pomidorowego i dokładnie mieszamy. Wlewamy sos sojowy. Gotujemy aż makaron będzie ugotowany. Dodajemy śmietankę i na koniec przyprawiamy suszoną bazylią PRYMAT.

3

Całość posypujemy serem Mozzarella następnie przykrywamy przykrywką na 4 do 5 minut aż ser się roztopi. Siekamy natkę pietruszki. Gotowe danie podajemy na talerzu i dekorujemy pietruszką.

Makaron ze smażoną wołowiną to idealny przepis na rodzinny obiad, którym najedzą i zachwycą się wszyscy, nawet Ci najbardziej wymagający domownicy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia 12.02.2024 12:10
Witam, bardzo smaczne, ale jak dodam 1,5 litra bulionu i 300 ml śmietany to przy 200 g makaronu i 250 g mięsa wychodzi zupa. Smaczna zupa :) jak zrobić żeby konsystencja była prawidłowa?
Mimi 07.02.2024 15:45
Czy można to zrobić z makaronem spagetti?
Inga 26.09.2023 22:17
Czy można zastąpić czymś przecier pomidorowy?
Doradca Smaku 28.09.2023 06:18
Możesz zastąpić np. pulpą pomidorową lub passatą.
Profesor C. 26.09.2023 20:36
Jaki zegarek ma na ręce Michel?
Doradca Smaku 28.09.2023 08:33
To tajemnica Prowadzącego ... :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak