Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym

4.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Smaczny i szybki w przygotowaniu lunch - smakowity na ciepło, jednak jeszcze lepszy na zimno. Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym doskonale komponuje się z kaparami, a odrobina tartego parmezanu zaostrza i smak i apetyt. Do makaronu polecam tosty z domowym masełkiem ziołowym z dodatkiem czosnku.

Składniki:

Makaron

makaron penne 200 gramów
śmietanka słodka 100 mililitrów
kapary 4 małe łyż.
tuńczyk w sosie własnym 1 puszka
parmezan starty 1 duża łyż.
cebula posiekana 0.5 szt.
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat 1 szczypta
Pieprz kolorowy Prymat w młynku 1 szczypta
oliwa 6 łyżek
majonez 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
Oregano suszone Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym

Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym to doskonałe danie na zimno lub na ciepło. Jeśli masz ochotę zjeść na zimno - nie rób sosu śmietanowego. On będzie idealny do wersji obiadowej - na ciepło. Makaron (penne, tagliatelle) z tuńczykiem to znakomita propozycja na lunch, obiad lub kolację.

Ten makaron zazwyczaj jem na zimno, gdyż smak ciepłego tuńczyka nie przypadł mi do gustu.


1. Makaron gotuję al dente, odstawiam do wystygnięcia.

2. Rozgrzewam patelnię, następnie 6 łyżek oliwy, dodaję posiekaną cebulę i chwilę smażę, do momentu aż się zeszkli, następnie dodaję kapary i jeszcze chwilę smażę.

3. Odsączam tuńczyka, dodaję do niego majonez i posiekany czosnek, doprawiam solą i pieprzem. Tuńczyka mieszam ze śmietanką, następnie dodaję cebulę i kapary, które już zdążyły ostygnąć. Wymieszany sos łączę z makaronem, posypuję parmezanem.

4. Makaron można jeść także na ciepło - wtedy do zeszklonej cebulki i kaparów można dodać tuńczyka i śmietankę, chwilę podgrzewać i dodać makaron.

Tagliatelle z tuńczykiem - lub inny dowolny makaron świetnie będzie smakował z sosem śmietanowym. Doprawcie go świeżo zmielonym pieprzem, aromatycznymi ziołami i dorzućcie garść wyrazistych kaparów. Niebo w gębie! A jeśli szukasz pomysłów na dania z makaronu, to zajrzyj do kategorii MAKARONY.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak