Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z sosem z tuńczyka i porów
2. Tuńczyka osączamy z oleju. Groszek osączamy z zalewy.
3. Pora kroimy w paseczki.
4. Pozostały po osączeniu tuńczyka olej przekładamy na patelnię i rozgrzewamy. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pory, posypujemy je chili i smażymy, aż pory będą lekko przyrumienione. Następnie dodajemy kawałki tuńczyka i chwilę podsmażamy. Na koniec dodajemy groszek (trochę groszku pozostawiamy do dekoracji).
5. W misce łączymy śmietanę z majonezem i dodajemy sok z cytryny, kilka kropli przyprawy uniwersalnej w płynie oraz pieprz. Tak przygotowanym sosem polewamy tuńczyka, delikatnie mieszamy i chwilę podsmażamy.
6. Na talerzach układamy porcje makaronu i polewamy je przygotowanym sosem tuńczykowo-porowym, posypujemy szczyptą ostrej papryki i dekorujemy groszkiem i posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.