Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z sosem z tuńczyka i porów

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron 200 gram
tuńczyk kawałki w oleju 2 puszki
por (biała część) 4 szt
Puszka groszku zielonego konserwowego 1 szt
czosnek ząbki 2-3 szt
śmietana 220 gram
majonez 5 łyżek
Przyprawa do zup i potraw Kucharek
chili
Pieprz czarny mielony Prymat
sok z cytryny
natka pietruszki
Papryka słodka mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z sosem z tuńczyka i porów

1. Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
2. Tuńczyka osączamy z oleju. Groszek osączamy z zalewy.
3. Pora kroimy w paseczki.
4. Pozostały po osączeniu tuńczyka olej przekładamy na patelnię i rozgrzewamy. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pory, posypujemy je chili i smażymy, aż pory będą lekko przyrumienione. Następnie dodajemy kawałki tuńczyka i chwilę podsmażamy. Na koniec dodajemy groszek (trochę groszku pozostawiamy do dekoracji).
5. W misce łączymy śmietanę z majonezem i dodajemy sok z cytryny, kilka kropli przyprawy uniwersalnej w płynie oraz pieprz. Tak przygotowanym sosem polewamy tuńczyka, delikatnie mieszamy i chwilę podsmażamy.
6. Na talerzach układamy porcje makaronu i polewamy je przygotowanym sosem tuńczykowo-porowym, posypujemy szczyptą ostrej papryki i dekorujemy groszkiem i posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 12.04.2017 11:08
Pyszne smakowite danie;)
Róża1 12.04.2017 10:58
smaczne danie :-)
bertpvd 12.04.2017 10:27
Smaczny obiad
olkaaa 12.04.2017 09:38
muszę zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak