odc. 5 Doradca Smaku

Doradca Smaku VI: Grzybowy makaron z kurczakiem, odc. 5

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • makaron pióra

    200 g
  • filety z kurczaka

    3 szt.
  • grzyby leśne

    500 g
  • kapusta włoska

    1/4 główki
  • cebula

    1 szt.

Do smaku

  • Koperek suszony Prymat

  • Liść lubczyku suszony Prymat

  • estragon

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Do dekoracji:

  • ser dojrzewający tarty

    100 g
  • olej koprowy

  • natka pietruszki

  • kiełki rzodkiewki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VI: Grzybowy makaron z kurczakiem, odc. 5 foto
W garnku, na oleju, przesmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Do przesmażonej lekko zezłoconej cebuli dodajemy grzyby (polecamy borowiki), chwilę smażymy i zalewamy niedużą ilością wody (aby je przykryć). Doprawiamy pieprzem czarnym i solą.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Grzybowy makaron z kurczakiem, odc. 5 foto
Do grzybów wkładamy 3 surowe filety kurczaka (w całości), doprawiamy lubczykiem i gotujemy do miękkości. Kurczaka ugotowanego wyjmujemy i do wywaru wrzucamy makaron, gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Dolewamy wody, aby przykryć makaron. Kiedy makaron się gotuje, szatkujemy kapustę włoską.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Grzybowy makaron z kurczakiem, odc. 5 foto
Na patelnię wlewamy olej i podsmażamy kapustę. Doprawiamy suszonym koprem i solą. W międzyczasie, za pomocą widelca, rozdrabniamy ugotowane piersi z kurczaka na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do garnka z makaronem, a następnie dodajemy kapustę z patelni. Dosypujemy estragon. Wszystko mieszamy.
Krok 4 - Doradca Smaku VI: Grzybowy makaron z kurczakiem, odc. 5 foto
Makaron wykładamy na talerz i posypujemy startym serem żółtym, polewamy olejem koprowym (olej zmiksowany ze świeżym koprem), a na wierzch kładziemy kiełki rzodkiewki i natkę pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MonikaW 08.03.2017 21:41
chętne bym spróbowała

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat