Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki podstawowe
-
makaron
350 g -
pieczarki
30 dag -
serek mascarpone
250 g -
czosnek
większy ząbek -
natka pietruszki
garść posiekanej -
cebula dymka ze szczypiorkiem
mała -
por
kawałek
Przyprawy i dodatki
-
masło
łyżka -
tymianek
2 łyżeczki -
sól
szczypta -
Pieprz biały mielony Prymat
łyżeczka -
mozzarella
tarta do posypania
Przepis i sposób przygotowania MAKARON Z SOSEM Z MASCARPONE I PIECZARKAMI
Pieczarki obieram, kroję w plasterki. Czosnek, dymkę i pora siekam. Podsmażam na maśle pieczarki, czosnek, cebulę, pora i połowę pietruszki. Dodaję mascarpone oraz przyprawy, mieszam do momentu rozpuszczenia. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
Makaron wykładam na talerz, polewam przygotowanym sosem, posypuję mozzarellą i pozostałą pietruszką.
Komentarze (0)