Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z sosem śmietanowym i boczniakami
Przepis na makaron z boczniakami pozwala na przygotowanie wegetariańskiego obiadu. Sos śmietanowy z grzybami to świetne połączenie. Koniecznie wypróbuj ten makaron z boczniakami.
1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w kostkę.
3. Na patelnię dodać niewielką ilość oliwy wrzucić cebulę czosnek szczyptę soli i chwilę smażyć.
4. Gdy cebula się zeszkli dodać pokrojone boczniaki i smażyć około 12-15 minut.
5. Grzyby są gotowe, gdy nabiorą ładnego, złoto-brązowego koloru.
Wszystko zalać śmietaną, doprawić i dusić kolejne 5-7 minut na małym ogniu.
6. Do miski z odrobiną wody dodajemy płaską łyżeczkę mąki i mieszamy. Mieszankę wlać do sosu. Zagotować.
7. Do garnka z makaronem przełożyć sos i mieszać do połączenia się składników. Jeśli jest potrzeba - doprawić.
Przełożyć na talerz, posypać pietruszką.