Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z sosem orzechowym

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron 350 g
orzechy włoskie 100 g
śmietana 30% 300 ml
masło 40 g
cebula 1/2 szt.
czosnek 1 ząbek
natka pietruszki 1 garść
parmezan starty 2 łyż.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z sosem orzechowym

Kroki postępowania

1
Natkę pietruszki myję, osuszam i drobno siekam. Orzechy rozdrabniam w blenderze. Cebulę obieram i drobno siekam, obrany czosnek rozgniatam ostrzem noża.
Krok 1 - Makaron z sosem orzechowym foto
2
Masło rozpuszczam na patelni, dodaję posiekany cebulę i czosnek, krótko przesmażam, dodaję orzechy, wlewam śmietankę i gotuję ok. 5 minut. Zdejmuję z ognia, doprawiam solą i pieprzem, dodaję natkę pietruszki, mieszam z ugotowanym al dente makaronem.
Krok 2 - Makaron z sosem orzechowym foto
3
Przed podaniem makaron podgrzewam i posypuję startym parmezanem. Całość ozdabiam natką pietruszki.
Krok 3 - Makaron z sosem orzechowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BernadettaP 10.10.2012 12:02
Prosty przepis, a otrzymujemy bardzo efektowne danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak