Makaron z sosem a la bolognese

Makaron z sosem a la bolognese

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron

    1 szkl/osobę
  • mięso mielone wieprzowo-wołowe

    100 g/osobę
  • pomidory pelati

    1 puszka
  • cebula

    1 sztuka
  • oregano

    1 łyżeczka
  • oliwa

    2-3 łyżki
  • czosnek

    1 ząbek
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Makaron z sosem a la bolognese

Sos:
Na oliwie smażyć na oliwie drobno pokrojoną cebulę. Pod koniec smażenia dorzucić rozdrobniony czosnek. Na patelnię dodać mielone mięso i podsmażyć je - w miarę potrzeby podlewając sosem od pomidorków z puszki przez ok. 10-15 minut.Dodać rozdrobnione pomidory, oregano, sól i pieprz.Można dolać odrobinę czerwonego wina.

Makaron gotować według czasu podanego na opakowaniu. Odcedzić i nie hartować, bo sos będzie się lepiej trzymał klusek.

Na ugotowany makaron kłaść kilka łyżek gęstego sosu, można posypać startym serem po wierzchu. Najlepszy jest głęboki talerz.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Margo1 30.04.2013 20:06
rewelacja...
MAR3STA 23.11.2010 17:08
smaczny!
kot_pankracy 23.11.2010 10:47
szybki i smaczny obiad

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat