Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
makaron
1 szkl/osobę -
mięso mielone wieprzowo-wołowe
100 g/osobę -
pomidory pelati
1 puszka -
cebula
1 sztuka -
oregano
1 łyżeczka -
oliwa
2-3 łyżki -
czosnek
1 ząbek
Przepis i sposób przygotowania Makaron z sosem a la bolognese
Na oliwie smażyć na oliwie drobno pokrojoną cebulę. Pod koniec smażenia dorzucić rozdrobniony czosnek. Na patelnię dodać mielone mięso i podsmażyć je - w miarę potrzeby podlewając sosem od pomidorków z puszki przez ok. 10-15 minut.Dodać rozdrobnione pomidory, oregano, sól i pieprz.Można dolać odrobinę czerwonego wina.
Makaron gotować według czasu podanego na opakowaniu. Odcedzić i nie hartować, bo sos będzie się lepiej trzymał klusek.
Na ugotowany makaron kłaść kilka łyżek gęstego sosu, można posypać startym serem po wierzchu. Najlepszy jest głęboki talerz.
Komentarze (3)