Makaron z łososiem w sosie cytrynowym z czosnkiem niedźwiedzim

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Zaskakujący smak, który z pewnością poczujecie w każdym kęsie!
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • makaron tagliatelle

    300 gramów
  • łosoś filet

    250 gramów
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    5 szczypt
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    3 szczypty

Sos cytrynowy:

  • ser ricotta

    250 gramów
  • śmietana kremówka

    170 mililitrów
  • wino białe

    60 mililitrów
  • sok z cytryny

    6 łyżek
  • posiekany koperek

    2 łyżki
  • szalotka

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • skórka cytrynowa

    1 łyżeczka
  • czosnek niedźwiedzi - świeże liście

    1 garść
  • olej

    2 łyżki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    6 szczypt
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    5 szczypt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotowanie makaronu:

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu.

Przygotowanie łososia:

Z łososia zdejmujemy skórę i kroimy go w większą kostkę. Oprószamy pieprzem cytrynowym oraz solą. Cytrynę sparzamy wrzątkiem i osuszamy papierowym ręcznikiem. Ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach.

Na patelni dobrze rozgrzewamy masło klarowane, przekładamy łososia i podsmażamy. Kiedy łosoś będzie rumiany, przekładamy go na talerz.

Na tę samą patelnię, na której smażył się łosoś, dodajemy olej, wrzucamy posiekaną szalotkę, czosnek oraz skórkę z cytryny. Chwilę podsmażamy, uważając, aby szalotka się nie przypaliła. Powinna być lekko zeszklona. Całość zalewamy winem i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy śmietanę, ricottę, koperek oraz sok z cytryny. Mieszamy i gotujemy około 3-5 minut na średnim ogniu.

Połączenie:

Pod koniec gotowania dodajemy makaron oraz podsmażonego łososia. Podgrzewając, mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły. Na sam koniec dodajemy posiekany czosnek niedźwiedzi i lekko mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Podajemy od razu.

* użyłam wina Fantini Pinot Grigio
** polecam użyć cytryny ekologicznej

Jagódka17
Łosoś bałtycki czy atlantycki jest gatunkiem zagrożonym. Warto więc wybrać łososia pacyficznego, którego populacja nie jest zagrożona wyginięciem i posiada certyfikat MSC. Danie świetnie uzupełni wino ze szczepu pinot noir czy cabernet franc.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat