Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XV: Papardelle z łososiem i pesto z rukoli, odc. 31

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(134)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pomysł na pyszny obiad - makaron papardelle z pieczonym łososiem i z pesto rukoli, z dodatkiem pieprzu cytrynowego, który świetnie pasuje do ryby. 

Składniki:

makaron papardelle 300 gramów
świeżego fileta z łososia norweskiego bez skóry 300 gramów
oliwa 2 łyżki
pomidor malinowy 1 sztuka
oliwki zielone Smak 16 sztuk
bazylia świeża kilka liści

Pesto:

czosnek 1 ząbek
czerwona papryczka chili 1/2 sztuki
zielona papryczka chili 1/2 sztuki
parmezan 30 gramów
rukola 50 gramów
prażone ziarna słonecznika 2 łyżki
oliwa 1/2 szklanki

Do smaku:

sól morska Prymat w młynku do smaku
Papryka wędzona słodka mielona Prymat do smaku
Pieprz cytrynowy mielony Prymat do smaku

Do dekoracji:

bazylia świeża kilka liści

Porada

Al dente po włosku oznacza dosłownie „na ząb”. Makarony warto gotować właśnie w ten sposób. Wtedy zachowują one swoją sprężystość i są wyczuwalne „pod zębem”.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Papardelle z łososiem i pesto z rukoli, odc. 31

Makaron z pieczonym łososiem i pesto z rukoli, które dzięki chili, czosnkowi ma zdecydowany smak. Zrób papardelle z łososiem na kolację lub niedzielny obiad. To nieskomplikowane, ale pyszne danie, z którym poradzi sobie nawet początkująca osoba. 

1. Zaczynamy od pesto. Siekamy czosnek i papryczki chilli, trzemy parmezan na grubych oczkach tarki. Do głębokiego naczynia przekładamy porwaną w rękach rukolę. Dodajemy czosnek, papryczki chilli, parmezan, pestki słonecznika oraz oliwę, a następnie dokładnie miksujemy wszystkie składniki. Jeśli pesto wyjdzie zbyt gęste, możemy dodać więcej oliwy. Solimy i doprawiamy papryką wędzoną słodką, a następnie dokładnie mieszamy pesto.

2. Łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie wyjmujemy ości. Rybę kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie skrapiamy oliwą i doprawiamy pieprzem cytrynowym. Łososia wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy z opcją termoobiegu około 10-15 minut.

3. Gdy ryba się piecze, przygotowujemy dodatki. Z obranego ze skórki pomidora wykrawamy gniazdo nasienne i odkładamy, a miąższ kroimy w małe kawałki. Siekamy oliwki.

4. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Czas gotowania – do 6 minut.

5. Siekamy listki bazylii i posypujemy nimi pokrojone pomidory.

6. Makaron odcedzamy, dodajemy do niego pesto z rukoli i mieszamy. Dokładamy także pomidory z bazylią oraz oliwki i ponownie mieszamy całość.

Sposób podania:

Tak przygotowany makaron papardelle podajemy z łososiem i dekorujemy listkiem bazylii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak