Doradca Smaku XV: Spaghetti z indykiem w sosie winnym, odc. 28

odc. 28 Doradca Smaku

Doradca Smaku XV: Spaghetti z indykiem w sosie winnym, odc. 28

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Makaron spaghetti podany w formie innej niż z sosem bolognese? Pewnie! Koniecznie sprawdźcie propozycję Doradcy Smaku na makaron z kawałkami indyka i bardzo aromatycznym sosem winnym.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • makaron spaghetti

    300 g
  • pierś z indyka

    300 g

Marynata:

  • Musztarda czeska Prymat

    3 łyżeczki
  • olej słonecznikowy

    4 łyżki
  • Przyprawa do indyka i dań z drobiu Prymat

    2 łyżeczki

Sos:

  • czosnek

    1 ząbek
  • czerwona papryczka chili

    1/2 sztuki
  • zielona papryczka chili

    1/2 sztuki
  • pieczarki brązowe

    2 sztuki
  • biała część pora

    1 sztuka
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • zielony groszek

    1 garść
  • białe wino wytrawne

    1/2 szklanki
  • śmietana kremówka

    1 szklanka
  • szpinak baby

    1 garść

Do dekoracji:

  • parmezan

    100 g
  • bazylia grecka

    listki

Do smaku:

  • Tymianek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Sól himalajska Prymat w młynku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:

 

1. Zaczynamy od marynaty. W misce łączymy musztardę, olej i przyprawę do indyka. W tak przygotowanej marynacie obtaczamy pokrojone w małe kawałki mięso. Indyka odkładamy na co najmniej 10 minut, a najlepiej na kilka godzin.

2. Gdy indyk się marynuje, możemy przygotować warzywa. Czosnek, papryczki chilii, pieczarki i białą część pora kroimy w plastry.

3. Na patelnię z rozgrzanym masłem klarowanym przekładamy indyka i obsmażamy, aż się zrumieni.

4. Następnie do indyka dokładamy czosnek, papryczki chilli, pieczarki i białą część pora. Doprawiamy tymiankiem i smażymy przez 3-4 minuty.

5. Na patelnię dodajemy słodki zielony groszek, dolewamy wino i mieszamy.

6. Gdy wino odparuje, dolewamy śmietanę kremówkę i ponownie mieszamy całość. Redukujemy sos na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.

7. W tym czasie wstawiamy osoloną wodę do gotowania makaronu. Makaron gotujemy al dente przez 6 minut.

8. Gdy sos się zredukuje, dodajemy liście szpinaku, mieszamy i pozostawiamy na małym ogniu.

9. Za pomocą tarki lub obieraczki do warzyw wykrawamy cieknie płatki parmezanu.

10. Odcedzony makaron przekładamy na patelnię z sosem i dokładnie mieszamy całość. Podgrzewamy na małym ogniu na 1-2 minuty.

 

Sposób podania:

Spaghetti z indykiem w sosie winnym dekorujemy płatkami parmezanu i listkiem bazylii greckiej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat