Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XV: Spaghetti z indykiem w sosie winnym, odc. 28

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(92)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Makaron spaghetti podany w formie innej niż z sosem bolognese? Pewnie! Koniecznie sprawdźcie propozycję Doradcy Smaku na makaron z kawałkami indyka i bardzo aromatycznym sosem winnym.

Składniki:

Składniki:

makaron spaghetti 300 g
pierś z indyka 300 g

Marynata:

Musztarda czeska Prymat 3 łyżeczki
olej słonecznikowy 4 łyżki
Przyprawa do indyka i dań z drobiu Prymat 2 łyżeczki

Sos:

czosnek 1 ząbek
czerwona papryczka chili 1/2 sztuki
zielona papryczka chili 1/2 sztuki
pieczarki brązowe 2 sztuki
biała część pora 1 sztuka
masło klarowane 1 łyżka
zielony groszek 1 garść
białe wino wytrawne 1/2 szklanki
śmietana kremówka 1 szklanka
szpinak baby 1 garść

Do dekoracji:

parmezan 100 g
bazylia grecka listki

Do smaku:

Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
Sól himalajska Prymat w młynku do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Spaghetti z indykiem w sosie winnym, odc. 28

Sposób przygotowania:

 

1. Zaczynamy od marynaty. W misce łączymy musztardę, olej i przyprawę do indyka. W tak przygotowanej marynacie obtaczamy pokrojone w małe kawałki mięso. Indyka odkładamy na co najmniej 10 minut, a najlepiej na kilka godzin.

2. Gdy indyk się marynuje, możemy przygotować warzywa. Czosnek, papryczki chilii, pieczarki i białą część pora kroimy w plastry.

3. Na patelnię z rozgrzanym masłem klarowanym przekładamy indyka i obsmażamy, aż się zrumieni.

4. Następnie do indyka dokładamy czosnek, papryczki chilli, pieczarki i białą część pora. Doprawiamy tymiankiem i smażymy przez 3-4 minuty.

5. Na patelnię dodajemy słodki zielony groszek, dolewamy wino i mieszamy.

6. Gdy wino odparuje, dolewamy śmietanę kremówkę i ponownie mieszamy całość. Redukujemy sos na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.

7. W tym czasie wstawiamy osoloną wodę do gotowania makaronu. Makaron gotujemy al dente przez 6 minut.

8. Gdy sos się zredukuje, dodajemy liście szpinaku, mieszamy i pozostawiamy na małym ogniu.

9. Za pomocą tarki lub obieraczki do warzyw wykrawamy cieknie płatki parmezanu.

10. Odcedzony makaron przekładamy na patelnię z sosem i dokładnie mieszamy całość. Podgrzewamy na małym ogniu na 1-2 minuty.

 

Sposób podania:

Spaghetti z indykiem w sosie winnym dekorujemy płatkami parmezanu i listkiem bazylii greckiej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak