Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z lekkim pieczarkowym sosem
Pieczarki obieramy i pozbawiamy ogonków. Następnie cieniutko tniemy (plasterki). Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Pora również cieniutko tniemy (ja przekrawam wzdłuż na pół, a potem kroję w cienkie plasterki).
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Podsmażam naszą cebulkę z porą (delikatnie). Następnie zmniejszamy płomień i dodajemy pokrojone pieczarki oraz przyprawy (1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 1/3 słodkiej papryki, 1/4 ostrej papryki i odrobinę soli)*. Cały czas mieszając smażymy całość około 3-4 minuty na małym ogniu.
Po tym czasie na chwilę wyłączamy palnik. Wlewamy 5 łyżek mleczka kokosowego. Znów włączamy palnik i ciągle mieszając trzymamy naszą potrawę na patelni około 4 minuty (sos powinien lekko zgęstnieć, zmniejszyć ilość).
Na talerz wykładamy ugotowany makaron wraz z sosem. Całość posypujemy drobno pociętą zieloną pietruszką.
Podajemy ciepłe.