MAKARON Z KURKAMI I SALAMI

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron grube wstążki

    1 opak.
  • kurki

    400 gram
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    2 szt
  • masło

    2 łyżki
  • śmietana 18 proc

    3 łyżki
  • bulion

    1/2 szkl
  • parmezan starty

    3 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • salami

    8-10 (plastry)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem soli i oliwy.Kurki oczyścić i dokładnie umyć.Pokroić na połowę większe sztuki kurek.Cebule posiekać ,a salami pokroić w paski.Przesmażyć na patelni na oliwie cebulki i grzyby ok.5 minut.Dodać masło i bulion i dusić pod przykryciem do miękkości(ok.20 minut).Po około 10 minutach dodać salami.Przyprawić do smaku i dodać śmietanę.Wymieszać z makaronem i posypać parmezanem lub startym żółtym serem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Seba 19.06.2013 08:10
fajny pomysł na smaczny obiad
Łukasz15 03.06.2013 08:41
Smakowity.
jeta72 28.03.2013 08:53
pyszny obiadek :-)
Pani Domu 20.02.2013 12:08
fajne danie
berys18 04.02.2013 19:03
ciekawy pomysł
Dorian 20.01.2013 13:27
super
Krystyna32 01.11.2012 07:57
super
Grazyna0211 10.06.2012 14:20
pyszne danie już nie mogę doczekać się kurek:)
Motorek 17.05.2012 08:34
pycha
Ela15 17.05.2012 08:32
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat