Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z kurkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Mój ulubiony makaron z kurkami, smakuje wyśmienicie. Polecam w sezonie grzybowym. Danie pełne smaku i aromatu.

Składniki:

Składniki

makaron rurki 400 g
kurki świeże 400 g
cebula 1 szt.
filet z kurczaka 400 g
śmietana kremówka 250 g
koperek świeży 1 garść
bulion drobiowy 0.5 szklanki
masło 2 łyżki
natka pietruszki 1 łyżka
sól 0.5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 0.5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z kurkami

1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Kurki umyć pod bieżącą wodą i dokładnie oczyścić. Większe grzyby pokroić na połówki, a mniejsze zostawić w całości.
3. Fileta kroimy w paski o długości 3 cm i obsmażamy na patelni.
4. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, dodać kurki i smażyć do odparowania płynu. Dolać kremówkę i pół szklanki bulionu. Doprawić solą i pieprzem. Całość dusić około 20min. Pod koniec dodać wcześniej usmażone kawałki fileta i koperek.
5. Makaron wyłożyć na talerz, polać sosem z kurkami. Ozdobić świeżą natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak