Makaron z kurkami

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Mój ulubiony makaron z kurkami, smakuje wyśmienicie. Polecam w sezonie grzybowym. Danie pełne smaku i aromatu.
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • makaron rurki

    400 g
  • kurki świeże

    400 g
  • cebula

    1 szt.
  • filet z kurczaka

    400 g
  • śmietana kremówka

    250 g
  • koperek świeży

    1 garść
  • bulion drobiowy

    0.5 szklanki
  • masło

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    0.5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Kurki umyć pod bieżącą wodą i dokładnie oczyścić. Większe grzyby pokroić na połówki, a mniejsze zostawić w całości.
3. Fileta kroimy w paski o długości 3 cm i obsmażamy na patelni.
4. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, dodać kurki i smażyć do odparowania płynu. Dolać kremówkę i pół szklanki bulionu. Doprawić solą i pieprzem. Całość dusić około 20min. Pod koniec dodać wcześniej usmażone kawałki fileta i koperek.
5. Makaron wyłożyć na talerz, polać sosem z kurkami. Ozdobić świeżą natką pietruszki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat