Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Makaron kolanka 200 g
filet z kurczaka 1 szt
cebula 1 szt
pieczarki 250 g
kwaśna śmietana 200 ml
natka pietruszki 1 pęczek
białe wino 1/3 szklanki
sól do smaku
pieprz do smaku
tartego żółtego sera 1 garść
oliwa 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowym

Makaron gotujemy al dente. Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię (z wysokimi brzegami), wlewamy oliwę i podsmażamy kurczaka lekko go przyprawiając solą i pieprzem. Dodajemy cebulkę pokrojoną w kosteczkę i chwilkę smażymy. Teraz dodajemy pokrojone pieczarki i po 3 minutach podlewamy wszystko winem, przykrywamy by się poddusiło. Wlewamy śmietanę, mieszamy, dodajemy ugotowany makaron i starty ser. Jeśli sos jest za gęsty można dodać troszkę wody z gotowania makaronu. Teraz danie doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypane obficie posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 16.05.2013 00:07
często robię taki obiadek,smaczny i sycący
babi17 11.02.2013 09:21
mniam mniam
Sandra9 29.01.2013 08:44
oj lubię takie obiadki
manaika 28.01.2013 23:35
pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak