Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z kremowym szpinakiem i twarogiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaron 500 g
szpinak świeży 1 kg
śmietanka 1/2 szkl. chuda słodka
czosnek 3 ząbki
parmezan starty 50 g
chilli suszone płatki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
twaróg 100 g
masło 2 łyżki

Porada

Zamiast zwykłego twarogu do posypania potrawy można użyć twarogu wędzonego, który zaostrzy aromat i nada mu dymną nutę.

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z kremowym szpinakiem i twarogiem

Kroki postępowania

1
Szpinak przebrać, opłukać, oderwać łodyżki - liście sparzyć w lekko osolonym wrzątku. Odcedzić, ostudzić, odcisnąć nadmiar wody i zmielić maszynką do mięsa lub bardzo drobno posiekać.
Krok 1 - Makaron z kremowym szpinakiem i twarogiem foto
2
Na patelni rozpuścić masło, lekko podsmażyć szpinak, podlać słodką chudą śmietanką, posolić i udusić do miękkości.
Krok 2 - Makaron z kremowym szpinakiem i twarogiem foto
3
Doprawić świeżo wyciśniętym czosnkiem.
Krok 3 - Makaron z kremowym szpinakiem i twarogiem foto
4
Wsypać grubo starty parmezan i mieszać, aż się rozpuści.
Krok 4 - Makaron z kremowym szpinakiem i twarogiem foto
5
Całość zaostrzyć płatkami suszonego chili, ew. dosolić do smaku.
Krok 5 - Makaron z kremowym szpinakiem i twarogiem foto
6
W międzyczasie ugotować al dente ulubiony rodzaj makaronu, odcedzić niezbyt dokładnie.
Krok 6 - Makaron z kremowym szpinakiem i twarogiem foto
7
Natychmiast połączyć z gorącym szpinakiem i jak najdokładniej wymieszać.
Krok 7 - Makaron z kremowym szpinakiem i twarogiem foto
8
Po rozłożeniu na talerze posypać twarogiem utartym na tarce warzywnej oraz płatkami chili.
Krok 8 - Makaron z kremowym szpinakiem i twarogiem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 01.06.2014 22:26
Pyszne danie :)
Habibi 15.05.2014 14:03
Nie polecam zamiany sera białego twarogowego na żółty, gdyż zupełnie zmieni to smak dania! Lekko kwaskowy posmak twarogu idealnie komponuje się z resztą składników i przełamuje lekko mdły posmak szpinaku.
olkaaa 09.04.2014 07:28
robię podobny
Ania84 04.04.2014 21:50
bardzo fajny pomysł
Alex_M 04.04.2014 19:33
ciekawy pomysł :)
AZgotuj 04.04.2014 18:59
wspaniałe zdrowe danie:)
Kasia35 04.04.2014 15:54
pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak