Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z kalafiorem i szynką w sosie z gorgonzoli

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron penne 1/2 kg
kalafior 1 mały
ser gorgonzola 150 g
cebula biała 2 średnie
szynka konserwowa 150-200 g
czosnek 2-3 ząbki
śmietanka 100-150 ml
kolendra - natka suszona 1 łyżka
marchewka 1 mała
ogórek konserwowy 1 mały
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z kalafiorem i szynką w sosie z gorgonzoli

Kalafiora umyć, podzielić na różyczki i ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
Odcedzić i pozostawic do ostygnięcia.
Posiekać cebulę, ogórka i marchewkę, zeszklić na oleju, dodać drobno pokrojoną szynkę i chwilę razem podsmażyć.
Dodać wyciśnięty czosnek, suszoną natkę kolendry, sól oraz pokruszoną gorgonzolę - podlać śmietanką i dusić, aż ser się rozpuści.
Kalafiora posiekać i wymieszać z sosem.
Makaron ugotować al dente i połączyć z sosem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwia_sl 03.03.2014 11:59
fajna ta sałatka :) przepis zabieram
reniatka 03.10.2012 09:36
wspaniałe
Barbara/zuza22_85 29.09.2012 09:15
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak