Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z brukselką

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron grube wstążki 250 gram
brukselka ok 15 sztuk
szynka 100 gram
mleko 1/3 szklanki
ser żółty 80 gram
sól do smaku
pieprz do smaku
natka pietruszki

Porada

Brukselkę najczęściej wykorzystuje do przygotowania tart lub zapiekanek. Tym razem z braku czasu podałem ją w towarzystwie makaronu. Danie powstaje szybko i jest proste w przygotowaniu.

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z brukselką

Kroki postępowania

1
Brukselkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy jest już miękka odcedzamy ją. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Krok 1 - Makaron z brukselką foto
2
Ugotowaną brukselkę układamy na ugotowanym i wyporcjowanym makaronie.
Między czasie przygotowujemy sos. Szynkę kroimy w kostkę i delikatnie ją podsmażamy.
Krok 2 - Makaron z brukselką foto
3
Następnie podlewamy ją mlekiem i doprawiamy.
Krok 3 - Makaron z brukselką foto
4
Ser ścieramy na grubych oczkach
Krok 4 - Makaron z brukselką foto
5
Dokładamy ser do wędliny. Gdy ten się rozpuści sos wykładamy na wyporcjowany makaron.
Danie podajemy oprószone posiekaną natką pietruszki.
Krok 5 - Makaron z brukselką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 21.01.2015 00:18
fajne smaki.
Klausia 03.12.2014 21:55
wygląda super :)
w mojej kuchni 30.11.2014 11:19
smaczne jedzonko na talerzu..
Betina#45 29.11.2014 18:51
Wyśmienity makaronik pycha ;)
aginaa 29.11.2014 16:17
smaczny obiadek
Kejti 29.11.2014 16:13
Chętnie spróbuję :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak