Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z bakłażanem w pomidorach

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron świderki 300 g
szalotka 2 szt
bakłażan 1 mały
oliwa 3 łyżki
pomidor malinowy 2 szt
rodzynki 2 łyżki
orzeszki piniowe 1 łyżka
bazylia świeża
cukier
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z bakłażanem w pomidorach

Szalotki siekamy, szklimy na oliwie. Do nich dodajemy bakłażana pokrojonego w kostkę.
Te sklepowe nie potrzebują posypywania solą, ociekania i takich tam…
Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w kostkę, wrzucamy do bakłażana razem z rodzynkami, dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez 20 min (uzupełniamy płyn wg upodobań przegotowaną wodą).
Makaron gotujemy al dente. Osączamy.
Orzechy prażymy na suchej patelni.
Sos do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.
Do niego wrzucamy makaron, orzechy, dokładnie łączymy wszystkie składniki.
Podajemy z posiekaną bazylią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 25.04.2017 20:06
wygląda pysznie
Wacław 25.04.2017 19:31
smaczny obiad :-)
2milutka 25.04.2017 15:22
smaczne danie
bertpvd 25.04.2017 13:14
pyszny obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak