Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z algami morskimi z kurczakiem i szpinakiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Banalnie proste, pyszne i pożywne danie, które przygotujemy w kilka chwil. Przepis na pyszny i zdrowy makaron z algami morskimi z kurczakiem, szpinakiem baby i suszonymi pomidorami w sosie śmietankowym. To połączenie rozpieści wszystkie kubki smakowe :)

Składniki:

SKŁADNIKI

makaron z algami morskimi 200 gramów
piersi z kurczaka 1 sztuka
szpinak baby 200 gramów
pomidory suszone 10 sztuk
czosnek 1 ząbek
śmietanka 30% 200 gramów
oliwa 2 łyżki
masło 1 łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 3 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 3 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z algami morskimi z kurczakiem i szpinakiem

KROK 1. Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Suszone pomidory zalewamy wrzątkiem, aby delikatnie zmiękły oraz oddały nadmiar soli*, a następnie kroimy je na mniejsze kawałki.

* Jeśli używamy pomidorów z oleju, to nie zalewamy ich wcześniej wrzątkiem. Olej z takich pomidorów możemy także wykorzystać do przygotowania dania.

KROK 2. Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę, oprószamy solą i pieprzem, a następnie smażymy na oleju. Do kurczaka dodajmy łyżkę masła oraz szpinak. Gdy ten zwiędnie dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i kawałki suszonych pomidorów. Wszystko zalewamy śmietanką, dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i dusimy przez chwilę.

KROK 3. Makaron odcedzamy i łączymy z zawartością patelni. Danie doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i wykładamy na talerze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak