Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z algami morskimi z kurczakiem i szpinakiem
KROK 1. Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Suszone pomidory zalewamy wrzątkiem, aby delikatnie zmiękły oraz oddały nadmiar soli*, a następnie kroimy je na mniejsze kawałki.
* Jeśli używamy pomidorów z oleju, to nie zalewamy ich wcześniej wrzątkiem. Olej z takich pomidorów możemy także wykorzystać do przygotowania dania.
KROK 2. Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę, oprószamy solą i pieprzem, a następnie smażymy na oleju. Do kurczaka dodajmy łyżkę masła oraz szpinak. Gdy ten zwiędnie dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i kawałki suszonych pomidorów. Wszystko zalewamy śmietanką, dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i dusimy przez chwilę.
KROK 3. Makaron odcedzamy i łączymy z zawartością patelni. Danie doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i wykładamy na talerze.