Przepis i sposób przygotowania na: Makaron ryżowy smażony z cukinią i kurczakiem
Kurczaka pokroić w 1,5 cm kostkę- przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące kukurydzianej.
Cebule pokroić w piórka, marchewkę w słupki, cukinię w kostkę 3 cm.
ocet wymieszać z brązowym cukrem, dodać 2 łyżki wody- odstawić.
Sezam podprażyć na suchej patelni.
Czosnek posiekać na plasterki.
W woku lub większej patelni rozgrzać olej. Wrzucić imbir, cebulę i czosnek- smażyć ok 1 min. Następnie dodać kurczaka- obsmażać ok 3 min- caly czas mieszając. Następnie dodać marchew i cukinię, doprawić solą i pieprzem i obsmażać ok 5 min na średnim ogniu.
Wlać ocet z cukrem-zagotować; dodać sos sojowy.
Skladniki przesunąć na bok patelni i wolne miejsce włożyć makaron. Chwilę razem podsmażyć, wymieszać.
Podawać posypane prażonym sezamem.
Smacznego!