Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron ryżowy smażony z cukinią i kurczakiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron ryżowy 150 g
pierś z kurczaka 300-400 g
sól i pieprz do smaku
mąka kukurydziana 2 łyżeczka
cebula 1 szt
marchew 2 szt
cukinia 300 g
ocet ryżowy 30 ml
cukier brązowy 2 łyzeczki
sos sojowy 2 łyżki
sezam 3 łyżki
olej do smażenia
imbir starty 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron ryżowy smażony z cukinią i kurczakiem

Makaron przygotować w/g przepisu na opakowaniu- odcedzić przelać zimną wodą.
Kurczaka pokroić w 1,5 cm kostkę- przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące kukurydzianej.
Cebule pokroić w piórka, marchewkę w słupki, cukinię w kostkę 3 cm.
ocet wymieszać z brązowym cukrem, dodać 2 łyżki wody- odstawić.
Sezam podprażyć na suchej patelni.
Czosnek posiekać na plasterki.
W woku lub większej patelni rozgrzać olej. Wrzucić imbir, cebulę i czosnek- smażyć ok 1 min. Następnie dodać kurczaka- obsmażać ok 3 min- caly czas mieszając. Następnie dodać marchew i cukinię, doprawić solą i pieprzem i obsmażać ok 5 min na średnim ogniu.
Wlać ocet z cukrem-zagotować; dodać sos sojowy.
Skladniki przesunąć na bok patelni i wolne miejsce włożyć makaron. Chwilę razem podsmażyć, wymieszać.
Podawać posypane prażonym sezamem.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AZgotuj 26.07.2016 17:42
Lubię taką kuchnię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak