Makaron pene z sosem pomidorowym i tuńczykiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron penne

    1 opakowanie
  • tuńczyk w sosie własnym

    1 puszka
  • pomidor

    3 sztuki
  • cebula biała

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • natka pietruszki

    1 sztuka
  • sól

    szczypta
  • pieprz

    szczypta
  • chili

    szczypta
  • cukier

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Cebulę drobno kroimy, a na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebule i 2 rozgniecione ząbki czosnku. Kiedy cebula się zeszkli dokładamy tuńczyka, mieszamy go razem z cebulą, doprawiamy pieprzem, chillii odrobiną przyprawą uniwersalną. Całośc podsmażamy około 3 minutyna średnim ogniu co jakiś czas mieszając.



2. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dorzucamy do tuńczyka. Następnie doprawiamy cukrem i pozostałymi przyprawami. Dodatkowo przeciskamy jeszcze jeden ząbek czosnku i przykrywamy nasze danie pokrywką, żeby się poddusiło około 15 minut.

W tym czasie gotujemy makaron (al dente).



3. Zaglądmy do naszego dania. Kiedy pomidory się juz rozpadną ( ważne, żeby wybrać do tego dania naprawdę dojrzałe) dorzucamy do całości posiekaną pietruszkę oraz ugotowany i odcedzony makaron. Całośc mieszamy do momentu aż wszystko ładnie się połączy. Gotujemy jescze 2 minuty po czym rozkładamy na talerze.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 12.04.2013 00:06
bardzo smaczne
eliza135 10.04.2013 20:23
smakowicie wygląda
owca441 10.04.2013 20:10
taki lubię
Marta11 10.04.2013 18:13
pyszny makaron
V_kuchareczka 10.04.2013 16:59
wygląda apetycznie
WiktoriaGotuje 10.04.2013 16:59
wygląda smakowicie
eMMe 10.04.2013 15:49
Na pewno pyszne:)
gusia1000 10.04.2013 15:00
Dobre jedzenie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat