Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron fusilli z boczkiem i ricottą

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron świderki 200 g
pieczarki 100 g
wędzony boczek 6 plastrów
ser ricotta 150 g
czosnek 2 ząbki
bazylia 1 pęczek
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
oliwa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron fusilli z boczkiem i ricottą

1.Makaron świderki ugotuj wg. przepisu na opakowaniu. Pamiętaj aby zachować 1/4 szklanki wody spod makaronu.
2.W głębokiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i boczek, smaż 3 minuty. Następnie dodaj oczyszczone i pokrojone w plastry pieczarki, sól oraz wodę spod makaronu. Duś całość 5 - 7 minut aż płyn zredukuje się o połowę.
3.Do sosu dodaj makaron, wszystko wymieszaj i rozłóż na talerze. Na każdej porcji połóż nieco ser ricotta, następnie posyp porwanymi listkami bazylii i kolorowym pieprzem. Podawaj natychmiast.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 26.06.2014 13:11
Co za pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak