Makaron fusilli z boczkiem i ricottą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron świderki

    200 g
  • pieczarki

    100 g
  • wędzony boczek

    6 plastrów
  • ser ricotta

    150 g
  • czosnek

    2 ząbki
  • bazylia

    1 pęczek
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
  • oliwa

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Makaron świderki ugotuj wg. przepisu na opakowaniu. Pamiętaj aby zachować 1/4 szklanki wody spod makaronu.
2.W głębokiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i boczek, smaż 3 minuty. Następnie dodaj oczyszczone i pokrojone w plastry pieczarki, sól oraz wodę spod makaronu. Duś całość 5 - 7 minut aż płyn zredukuje się o połowę.
3.Do sosu dodaj makaron, wszystko wymieszaj i rozłóż na talerze. Na każdej porcji połóż nieco ser ricotta, następnie posyp porwanymi listkami bazylii i kolorowym pieprzem. Podawaj natychmiast.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grażyna13 26.06.2014 13:11
Co za pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat