Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

makaron faszerowany kurczakiem i cebulą z pieczonymi pomidorami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Makaron elicodali 6 szt
pierś z kurczaka 400 g
cebula czerwona 150 g
przyprawa gyros
czosnek
wino
koncentrat pomidorowy 50 g
mozzarella 125 g
pomidorki cherry 125 g
Papryka ostra mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: makaron faszerowany kurczakiem i cebulą z pieczonymi pomidorami

Makaron gotujemy przez 4 minuty( od zagotowania wody). Mięso mielimy, dodajemy przyprawę, 2 ząbki czosnku, paprykę, bazylię- odstawiamy na 2 godziny. 40ml wina mieszamy z 5 łyżkami oliwy. Dodajemy do mięsa. Na patelni dusimy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy mięso i smażymy przez ok 7 min na nie dużym ogniu żeby nie wyschło.
Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy.
Drobno kroimy mozzarelle i mieszamy ją z lekko ostudzonym farszem.
Przestudzone rurki nadziewamy kładziemy na blaszkę a na wierzchu kładziemy pokrojone pomidorki cherry. Pieczemy przez 20 min w 180 stopniach.
Proponuję ugotować kilka rurek makaronu więcej, ponieważ może ulec jakaś zniszczeniu w czasie gotowania:) Do gotowania warto dodać łyżkę oliwy aby makaron się nie posklejał.

Jeśli ktoś lubi intensywny charakter potraw można sobie zrobić z oliwy i sosu francuskiego dressing i polać upieczony makaron.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiola333 13.03.2013 13:45
bardzo smaczny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak