Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron bazyliowy z sosem po bolońsku

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron 300 g
mięso mielone 500 g
przecier pomidorowy 350 ml
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
żółty ser starty 50 g
tymianek 0,5 łyżeczki
oregano 0,5 łyżeczki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
olej do smażenia

Porada

Do przygotowania dania użyłam makaronu z bazylią.

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron bazyliowy z sosem po bolońsku

Cebulę obrać i posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelni na oleju podsmażyć cebulę i czosnek. Następnie dodać mięso mielone, które rozdrobnić widelcem. Mięso smażyć około 15 minut. Pod koniec smażenia dodać przecier pomidorowy oraz tymianek, oregano, sól i pieprz. Całość wymieszać.
Makaron zagotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzić.
Makaron podawać z sosem. Całość posypać startym serem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak