Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Magdalenki

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2 sztuki
cukier puder 10 dag
mąka pszenna 15 dag
masło 12 dag
skórka cytrynowa z 1 sztuki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Magdalenki

Kroki postępowania

1
Jajka ubić z cukrem do białości do ubitych jajek dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na koniec dodać otartą skórkę i rozpuszczone i przestudzone masło. Gotowe ciasto odstawić do lodówki na 30 minut, masa po schłodzeniu powinna w dotyku przypominać gąbkę.
Krok 1 - Magdalenki foto
2
Specjalne foremki do Magdalenek wysmarować masłem i wysypać bułka tartą, następnie napełnić je ciastem do 3/4 wysokości.
Krok 2 - Magdalenki foto
3
Piekarnik nagrzać do 210 st i piec ciastka około 10 minut
Po upieczeniu zostawić je jeszcze na kilka minut w foremkach i po przestudzeniu delikatnie wyjąć je z foremek oraz posypać po wierzchu cukrem pudrem.
Krok 3 - Magdalenki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 19.08.2015 23:04
Chętnie skosztowałabym takich smakołyków!
IKrakowianka 19.08.2015 18:05
super smaczne słodkości
dom-agi 19.08.2015 16:19
Wyglądają pysznie!
Habibi 19.08.2015 13:47
Cudne magdalenki :) Mam silikonowe foremki, ale o nich jakoś ostatnio zapomnialam i dawno nie piekłam...
Marta Ryżek-Kalkowska 19.08.2015 13:47
Wspaniale się prezentują :)
agaK. 19.08.2015 13:22
Ale pięknie podane, fajny prosty przepis a ciasteczka/bułeczki pyszne, nie mam foremki ale rozejrzę się za taką:)
Justi2401 19.08.2015 12:52
Pyszne, domowe, świeżutkie i pachnące ;) Uwielbiam takie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak