maca z dzemem i napojem pomarańczowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • maca

    0,5 op
  • pomarańcza duża

    2 szt
  • cytrynka

    1 szt
  • cukier

    0,5 szklanki
  • woda

    100 ml
  • mięta świeża

    2 gałązki
  • brzoskwinie

    3 szt
  • czekolada gorzka

    0,5 tabliczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dzem: rozpuścić cukier w wodzie, pomarańcze i cytryny sparzyć i zetrzeć trochę skórki, cząsteczki porańczy obrane z białych błonek, cytrynę obraną ze skórki przekrojoną na 4 części dodać do gotującej się wody z cukrem, poczekać aż owoce się rozgotują. Wyciśnąć resztki soku z cytryny i wycięgnąć białe błonki. Dodać mięte( jeżeli mamy gałązki to dodajemy w całości do dzemu, a jeśli suszoną to na końcu do napoju) podgotować chwilę.
Brzoskwinie (mogą być małe polskie brzoskwinie) obrac ze skórki. Dodać pod konec gotowania i poczekać aż nieco zmiękną.
wyciągamy mięte. sok z gotowninia dolewamy i sam miąższ nieco podsmażamy.
Roztapiamy czekoladę (aby była bardziej płynna możemy dodać trochę mleka) .
Macę posmarować dzemem, pokropić czekoladą. Odlany sok możemy jeszcze przysłodzić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Fiffi 16.10.2012 22:48
fajna przegryzka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat