Lussekatter- Oczy św. Łucji

Lussekatter- Oczy św. Łucji

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    750 g
  • mleko

    300 ml
  • masło

    200 g
  • drożdże

    50 g
  • jajka

    2
  • cukier

    150 g
  • Szafran - nitki

    szczypta
  • rodzynki

  • sól

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Lussekatter- Oczy św. Łucji foto
Mąkę przesiać. Mleko podgrzać, o odrobinie rozpuścić drożdże a w reszcie masło. Jajka roztrzepać. Wszystkie składniki oprócz rodzynek połączyć i wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formować wałeczki i zwijać je w kształt zamkniętej litery S
Krok 2 - Lussekatter- Oczy św. Łucji foto
W dziurkach po obu stronach umieścić po dużym rodzynku. Odstawić na kwadrans aby jeszcze wyrosły i piec w 200*C około 15 minut.
Krok 3 - Lussekatter- Oczy św. Łucji foto
Podawać z mlekiem lub kubkiem kakao.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jadwiga/Jaga85

04.01.2016 14:37
Fajne na śniadanie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat