Przepis i sposób przygotowania na: LUNCHBOX
Ptysie z kurczakiem
Kurczaka smarujemy olejem i przyprawiamy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 20 min w 200 stopniach. W tym czasie kroimy paprykę, selera. Upieczonego kurczaka również kroimy, dodajemy do warzyw, przyprawiamy, dodajemy majonez i połowę tartego sera. Mieszamy.
Wykonujemy ciasto parzone na ptysie. Mleko podgrzewamy z masłem, dodajemy mąkę i cały czas mieszamy, aż uzyskamy w miarę gęstą i gładką konsystencję. Chłodzimy i wbijamy jajka, a następnie ścieramy ser. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykonujemy 6 ptysi. Pieczemy około 30 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.
Upieczone ptysie przecinamy i faszerujemy kurczakiem.
Omlet marchwiowy
Białka, oddzielamy od żółtek i ubijamy. Marchew blendujemy, dodajemy mąkę, żółtka, szczyptę soli i zmielone siemię lniane. Mieszamy delikatnie z ubitymi białkami. Rozgrzewamy patelnie z odrobiną oleju, na którą wlewamy nasze ciasto. Smażymy kilka minut z każdej strony, aż do zrumienienia.
Batony daktylowe
Wszystkie składniki poza wiórkami i sezamem blendujemy ze sobą, w razie potrzeby dodając wody. Z uzyskanej masy kształtujemy małe batony, które następnie obtaczamy w wiórkach, lub sezamie. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.