Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lunch box z sałatką i kanapkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Przygotowałam lekką sałatkę z krewetkami, rukolą, pomidorkami koktajlowymi, groszkiem cukrowym i pomarańczą. przygotowałam też kanapki z chleba tostowego z pasztetem, majonezem, szynką, rukolą, żółtym serem i papryką.

Składniki:

krewetki do sałatki

krewetki mrożone 25 dag
masło 82% 2 łyżki
czosnek ząbki 4 szt.
sól 3 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 3 szczypty

pozostałe składniki sałatki

groszek cukrowy 25 dag
rukola 10 dag
pomidorki koktajlowe 15 dag
pomarańcze 2 szt.
sól 6 szczypt
Pieprz czarny mielony Prymat 4 szczypty

kanapki

chleb tostowy 12 kromek
papryka czerwona 1 szt.
rukola 50 gramów
szynka wędzona 4 plastry
ser żółty 8 plastrów
pasztet 3 duże łyż.
majonez 4 łyżki

Porada

Gdy ktoś nie lubi krewetek zamiast nich może dodać np. szynkę.

Przepis i sposób przygotowania na: Lunch box z sałatką i kanapkami

przygotowanie krewetek

1
Krewetki odmrozić,usunąć pancerzyki i osuszyć. Czosnek obrać z łupinek i posiekać. Na patelni roztopić masło dodać czosnek, krewetki, sól i pieprz do smaku. Smażyć krewetki aż zrobią się różowe.

przygotowanie pozostałych składników

1
Groszek cukrowy opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Część groszku odłożyć.
2
Pomarańcze obrać ze skórki, podzielić na cząstki i pokroić na mniejsze kawałki.
3
Rukolę opłukać i odwirować w wirówce do sałaty lub osuszyć ściereczką.
4
Pomidorki opłukać, osuszyć i przekroić na połówki. Kilka zostawić w całości.

przygotowanie sałatki

1
Na trzech talerzach rozłożyć rukolę, dodać krewetki, pomarańczę, groszek cukrowy i pomidorki koktajlowe. Do sałatki dodać masło z czosnkiem ze smażenia krewetek, sól i pieprz do smaku. Smacznego!
Krok 1 - Lunch box z sałatką i kanapkami foto

przygotowanie kanapek

1
Z kromek chleba odkroić skórki.
2
Cztery kromki chleba posmarować pasztetem.
3
Na pasztecie rozłożyć opłukaną i osuszoną rukolę.
4
Na wierzch położyć kromki posmarowane majonezem.
5
Na majonez położyć po dwa plastry sera i po jednym plastrze szynki.
6
Połowę opłukanej, osuszonej papryki pokroić i rozłożyć na szynce. Całość przykryć posmarowanymi majonezem pozostałymi kromkami chleba.
7
Każdą kanapkę spiąć czterema wykałaczkami i pokroić na cztery trójkąty. Smacznego!
Krok 7 - Lunch box z sałatką i kanapkami foto

przygotowanie lunch boxa

1
Resztę papryki pokroić w słupki
2
Kawałek sera żółtego pokroić w słupki.
3
Przygotować odłożony groszek cukrowy i pomidorki.
4
Do pudełka lunch box włożyć kanapki, sałatkę krewetkową, pomidorki, groszek cukrowy, słupki papryki i sera.
Krok 4 - Lunch box z sałatką i kanapkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 28.06.2020 16:22
Pięknie i smacznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak