Lunch box z sałatką i kanapkami

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Przygotowałam lekką sałatkę z krewetkami, rukolą, pomidorkami koktajlowymi, groszkiem cukrowym i pomarańczą. przygotowałam też kanapki z chleba tostowego z pasztetem, majonezem, szynką, rukolą, żółtym serem i papryką.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

krewetki do sałatki

  • krewetki mrożone

    25 dag
  • masło 82%

    2 łyżki
  • czosnek ząbki

    4 szt.
  • sól

    3 szczypty
  • czarny pieprz mielony Prymat

    3 szczypty

pozostałe składniki sałatki

  • groszek cukrowy

    25 dag
  • rukola

    10 dag
  • pomidorki koktajlowe

    15 dag
  • pomarańcze

    2 szt.
  • sól

    6 szczypt
  • czarny pieprz mielony Prymat

    4 szczypty

kanapki

  • chleb tostowy

    12 kromek
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • rukola

    50 gramów
  • szynka wędzona

    4 plastry
  • ser żółty

    8 plastrów
  • pasztet

    3 duże łyż.
  • majonez

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

przygotowanie krewetek

Krewetki odmrozić,usunąć pancerzyki i osuszyć. Czosnek obrać z łupinek i posiekać. Na patelni roztopić masło dodać czosnek, krewetki, sól i pieprz do smaku. Smażyć krewetki aż zrobią się różowe.

przygotowanie pozostałych składników

Groszek cukrowy opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Część groszku odłożyć.
Pomarańcze obrać ze skórki, podzielić na cząstki i pokroić na mniejsze kawałki.
Rukolę opłukać i odwirować w wirówce do sałaty lub osuszyć ściereczką.
Pomidorki opłukać, osuszyć i przekroić na połówki. Kilka zostawić w całości.

przygotowanie sałatki

Krok 1 - Lunch box z sałatką i kanapkami foto
Na trzech talerzach rozłożyć rukolę, dodać krewetki, pomarańczę, groszek cukrowy i pomidorki koktajlowe. Do sałatki dodać masło z czosnkiem ze smażenia krewetek, sól i pieprz do smaku. Smacznego!

przygotowanie kanapek

Z kromek chleba odkroić skórki.
Cztery kromki chleba posmarować pasztetem.
Na pasztecie rozłożyć opłukaną i osuszoną rukolę.
Na wierzch położyć kromki posmarowane majonezem.
Na majonez położyć po dwa plastry sera i po jednym plastrze szynki.
Połowę opłukanej, osuszonej papryki pokroić i rozłożyć na szynce. Całość przykryć posmarowanymi majonezem pozostałymi kromkami chleba.
Krok 7 - Lunch box z sałatką i kanapkami foto
Każdą kanapkę spiąć czterema wykałaczkami i pokroić na cztery trójkąty. Smacznego!

przygotowanie lunch boxa

Resztę papryki pokroić w słupki
Kawałek sera żółtego pokroić w słupki.
Przygotować odłożony groszek cukrowy i pomidorki.
Krok 4 - Lunch box z sałatką i kanapkami foto
Do pudełka lunch box włożyć kanapki, sałatkę krewetkową, pomidorki, groszek cukrowy, słupki papryki i sera.
eli_555
Gdy ktoś nie lubi krewetek zamiast nich może dodać np. szynkę.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat