Lunch box Eli z tortillą zawijaną

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Przygotowałam koreczki z tortilli ze smażonym łososiem, szpinakiem baby, czerwoną papryką i groszkiem cukrowym.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Łosoś:

  • filet z łososia

    40 dag
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • pieprz cytrynowy

    6 szczypt
  • sól

    6 szczypt

Warzywa:

  • szpinak baby

    10 dag
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • groszek cukrowy

    12 dag

Pozostałe składniki:

  • tortilla

    4 szt.
  • sól

    4 szczypty
  • czarny pieprz mielony Prymat

    4 szczypty
  • pomarańcza

    1 szt.
  • marchewka

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie składników:

Krok 1 - Lunch box Eli z tortillą zawijaną foto
Łososia opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Łososia posmarować olejem, oprószyć solą i pieprzem cytrynowym. Usmażyć łososia na suchej patelni. Z łososia zdjąć skórę i rybę podzielić na mniejsze kawałki.
Krok 2 - Lunch box Eli z tortillą zawijaną foto
Groszek cukrowy opłukać, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Część groszku zostawić w całości.
Krok 3 - Lunch box Eli z tortillą zawijaną foto
Paprykę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Usunąć szypułkę, nasiona i podzielić na pół. Połowę papryki pokroić. Drugą część papryki pokroić w słupki.
Krok 4 - Lunch box Eli z tortillą zawijaną foto
Szpinak opłukać i odwirować w wirówce do sałaty lub osuszyć ściereczką.
Krok 5 - Lunch box Eli z tortillą zawijaną foto

Tortille podpiec lekko na suchej patelni. Położyć tortille jedna na drugiej i przykryć ściereczką, żeby łatwo się zwijały.

przygotowanie tortilli

Krok 1 - Lunch box Eli z tortillą zawijaną foto
Na tortillach rozłożyć szpinak i pokrojoną paprykę.
Krok 2 - Lunch box Eli z tortillą zawijaną foto
Do szpinaku i papryki dodać łososia i groszek cukrowy. Całość oprószyć solą i pieprzem.
Krok 3 - Lunch box Eli z tortillą zawijaną foto
Tortille ciasno zwinąć i spiąć sześcioma wykałaczkami każdą.
Krok 4 - Lunch box Eli z tortillą zawijaną foto
Każdą tortillę pokroić na sześć części.

przygotowanie lunch boxa

Krok 1 - Lunch box Eli z tortillą zawijaną foto
Pomarańczę obrać ze skórki i podzielić na cząstki. Marchewkę obrać ze skórki, opłukać i pokroić w słupki. Do pudełka włożyć tortille, pomidorki, marchewkę, paprykę, groszek cukrowy i cząstki pomarańczy.
Krok 2 - Lunch box Eli z tortillą zawijaną foto
Wkład chłodzący wcześniej schłodzić w zamrażalce i przykryć składniki.
Krok 3 - Lunch box Eli z tortillą zawijaną foto
Całość przykryć wieczkiem i lancz można wziąść do pracy. Smacznego!
eli_555
Oprócz tortilli można włożyć do pudełka inne warzywa i owoce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat