Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lukrowane pierniczki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dag
margaryna 12,5 dag
cukier puder 1 szklanka z czubkiem
jajko 1 szt
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka z czubkiem
płynny miód 0,5 szklanki
białko 1 szt
cukier puder 1 szklanka
sok z cytryny 0,5 łyżeczki
posypka kolorowa
tłuszcz do blaszki

Przepis i sposób przygotowania na: Lukrowane pierniczki

Margarynę wkładamy do rondelka, dodajemy płynny miód i przyprawę do piernika i stawiamy na małym ogniu. Często mieszając wszystko rozpuszczamy. Gdy składniki się połączą i uzyskamy jednolitą masę, rondelek zestawiamy z ognia i studzimy masę.Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder /szklanka z czubkiem/ i sodę i mieszamy. Wlewamy wystudzona masę margarynowo-miodową i wbijamy jajko. Energicznie zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i wykrawamy pierniki. Blaszkę natłuszczamy, układamy na niej pierniczki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175-180 stopni C. Pieczemy ok. 15 min.Po upieczeniu zdejmuję je z blaszki i odstawiam na 4-5 dni bo dopiero po pewnym czasie robią się one miękkie. Przygotowujemy lukier: białko miksujemy powoli dodając cukier puder /1 szklanka/ - jeśli jajko było duże cukru dodajemy więcej. Na koniec miksowania dodajemy sok z cytryny /nie jest on konieczny ale wzbogaca smak lukru/.Lukrem dekorujemy pierniczki i posypujemy kolorowa posypką - musimy zrobić to dość szybko bo lukier łatwo zastyga.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania321 18.02.2013 19:28
wyglądają przepysznie :)
Pyszota 18.02.2013 08:06
super
gusia1000 18.02.2013 00:16
Extra.
anja3107 17.02.2013 23:51
ekstra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak