Lukrowane ciasteczka waniliowe na różne okazje

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    125 g
  • cukier

    125 g
  • mąka

    250 g
  • jajo całe

    1 szt
  • aromat waniliowy

    1 łyżeczka
  • lukier

  • cukier puder

    250 g
  • sok z cytryny

  • perełki dekoracyjne

  • białko

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło i cukier miksujemy na gładką masę, dodajemy jajo i aromat. Mieszamy. Dosypujemy mąkę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i zawijamy w folię spożywczą. Odstawiamy do lodówki na 30 min. Wałkujemy ciasto na ok 0,5 cm i wykrawamy dowolnymi foremkami kształty. Układamy na natłuszczonej blaszce i pieczemy na złoto. Odkładamy ciasteczka do wystygnięcia.
Przygotowujemy lukier: Ucieramy puder z białkiem i sokiem z cytryny na puszystą masę. W razie potrzeby rozcieńczamy odrobiną wody. Barwimy lukier dowolnym barwnikiem spożywczym i dekorujemy według upodobania. Na brzegach ciasteczek robimy szprycką obwódkę i wypełniamy później środki. Można zatopić w lukrze kolorowe jadalne perełki. Odstawić ciasteczka do całkowitego zastygnięcia lukru.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marzena34 04.01.2014 14:19
świete,wypróbuję n walentynki
Małgorzata9 10.12.2013 20:45
wspaniałe ciasteczka na prezent
Maria 70 09.12.2013 21:15
Przepiękne.
joanna30 09.12.2013 21:07
Piękne te ciasteczka :)
Christopher 09.12.2013 20:50
Gratuluję wyobraźni i talentu.
octo 09.12.2013 20:10
uwielbiam takie słodkości:)
patryska76 09.12.2013 19:47
Robią wrażenie ;-0 Wyglądają niesamowicie ;P
Ania84 09.12.2013 19:30
czerwono - różowe serduszka wspaniale nadają się na Walentynkowy upominek :)przez żołądek do serca :)
elka72 09.12.2013 19:12
Gratuluję talentu,bo ciasteczka są niesamowicie piękne.
Jusiaa 09.12.2013 18:47
Ale talent, imponujące

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat