Łososiowy torcik na tostach z chrzanową pianką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód

  • pieczywo tostowe

    3-4 sztuk
  • oliwa aromatyzowana

    2 łyżki

Warstwa ze szpinakiem

  • jogurt grecki

    40 dag
  • szpinak świeży

    100 g
  • łosoś wędzony plastry

    80 g
  • cebula

    1/2 sztuki
  • masło

    2 łyżki
  • czosnek ząbki

    2 ząbki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1,5 łyżki
  • sól i pieprz

    do smaku

Warstwa chrzanowa

  • śmietana 30%

    220 ml
  • łosoś wędzony plastry

    70 g
  • Chrzan śmietankowy Smak

    2 łyżki
  • cukier

    1 łyże
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1,5 łyżki
  • sól

    szczypta
  • koper świeży

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Łososiowy torcik na tostach z chrzanową pianką  foto
Kromki chleba tostowego skropić aromatyzowaną oliwą z każdej strony, upiec na suchej patelni na chrupiąco.
Krok 2 - Łososiowy torcik na tostach z chrzanową pianką  foto
Foremkę wyłożyć folią aluminiową i na dnie ułożyć zimne chrupiące tosty.
Krok 3 - Łososiowy torcik na tostach z chrzanową pianką  foto
Warstwa ze szpinakiem: Szpinak opłukać, osączyć na sicie, posiekać na desce razem z cebulką udusić na maśle, dodając, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem wystudzić, żelatynę rozpuścić w bardzo małej ilości wody tak aby nie było grudek, całość połączyć z jogurtem i z masą szpinakową ,
Krok 4 - Łososiowy torcik na tostach z chrzanową pianką  foto
wyłożyć na tosty, wygładzić nożem.
Krok 5 - Łososiowy torcik na tostach z chrzanową pianką  foto
Warstwa chrzanowa: Kremówkę schłodzoną ubić na sztywno z cukrem oraz szczyptą soli wymieszać z chrzanem oraz rozpuszczoną tak samo jak w poprzednim etapie żelatynę , dodać pokrojonego wędzonego łososia, całość wymieszać mikserem, piankę rozsmarować na warstwie jogurtowej, wygładzić, udekorować posiekanym koperkiem oraz plasterkami cytryny, chłodzić całą noc w lodówce. Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 07.05.2016 18:55
ciekawe :)
Lis 07.05.2016 12:19
Smakowity pomysł
Agnieszka-87-25 07.05.2016 11:51
smaczny jest
VioletoweKucharzenie 07.05.2016 10:59
z chęcią bym zjadła :-)
Wafelek2601 07.05.2016 09:13
Musi być super
Krzysztof15 07.05.2016 06:20
palce lizać
krokus 06.05.2016 23:14
ciekawy przepis
Iwusia 06.05.2016 23:10
smakowicie się zapowiada
ada.la 06.05.2016 21:54
ciekawy przepis
IKrakowianka 06.05.2016 21:18
świetny pomysł!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat