Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łososiowe uszka z fetą i oliwkami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 200 g
olej rzepakowy 25 ml
gorąca woda 100 ml
sól odrobina

Farsz

łosoś wędzony 60 g
ser feta 60 /65 g
oliwki czarne 14 sztuk
natka pietruszki pęczek
szczypiorek pare sztuk
oliwa 1/2 łyżki

Porada

Powstaje około 70 uszek.

Przepis i sposób przygotowania na: Łososiowe uszka z fetą i oliwkami

Kroki postępowania

1
Ciasto:
Mąkę , olej i odrobinkę soli mieszamy w robocie ( hakiem) , dodajemy po trochu gorącą wodę. Wyrobione ciasto wykładamy na miseczkę i przykrywamy ściereczką żeby nie obeschło.
Krok 1 - Łososiowe uszka z fetą i oliwkami foto
2
Farsz:
Natkę pietruszki i szczypiorek drobno siekamy.
Fetę i oliwki kroimy w deobne cząstki.Dodajemy oliwę i wszystko mieszamy starając się rozgnieść fetę.
Potem dodajemy też drobno pokrojonego fososia. Delikatnie mieszamy.
Krok 2 - Łososiowe uszka z fetą i oliwkami foto
3
Ciasto dzielimy na dwie części , jedną wałkujemy na wielkość formy.
Foremkę możemy lekko podsypać mąką i nakładamy płat ciasta.
Nabieramy malutkie porcje nadzienia i wkładamy w głębienia formy.
Krok 3 - Łososiowe uszka z fetą i oliwkami foto
4
Następnie wałkujemy drugą część ciasta i nakładamy na pierwszy płat z nadzieniem.
Krok 4 - Łososiowe uszka z fetą i oliwkami foto
5
Bierzemy wałek do ciasta i wałkujemy przecinając ciasto w formie.
Tak powstają uszka które same wychodzą z formy.
Krok 5 - Łososiowe uszka z fetą i oliwkami foto
6
Uszka gotujemy w lekko osolonej wodzie , ja dolałam jeszcze odrobinę oleju do wody. Uszka są wspaniałe , już przy gotowaniu rozchodzi się zapach łososia.
Smacznego.
Krok 6 - Łososiowe uszka z fetą i oliwkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 25.10.2016 23:14
Wykwintnie
smerfetka79 18.06.2016 23:29
gdzie można nabyć ten przyrząd? Fajn pomysł
w mojej kuchni 20.02.2016 09:14
i taki biadek można zjeść ze smakiem
Małgorzata Pin 19.02.2016 19:46
Rewelacyjne,pyszne.
joannaa24 19.02.2016 18:24
Bardzo fajny przepis
IKrakowianka 19.02.2016 15:40
świetny musi być taki farsz
bietka 19.02.2016 13:56
takich jeszcze nie jadłam :)
Wafelek2601 19.02.2016 13:39
Bardzo dobre
Mniam 19.02.2016 10:45
Muszę kiedyś takie zrobić, bo łososia bardzo lubię :)
KORAL 19.02.2016 09:38
Oliwki nie są tu tak bardzo wyczuwalne ( chociaż ja akurat bardzo je lubię). Smakiem dominującym jest łosoś . Jak mogę to zapraszam na degustację , część jest jeszcze zamrożona :)
Krystyna32 19.02.2016 09:27
wyglądają pysznie
Ewelina1991 19.02.2016 09:26
ciekawy farsz!!
pestka 19.02.2016 09:05
ciekawa propozycja
MałaMi89 19.02.2016 08:37
Ciekawe te uszka.. Oliwek samych w sobie (czy w sałatce) nie lubię, ale może w takim zestawieniu drobno pokrojone by mi posmakowały ;) ciekawa jestem :)
Krzysztof15 19.02.2016 06:23
bardzo smaczne
Łukasz15 18.02.2016 23:47
Świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak