Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś z sosem cytrynowo - koperkowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Propozycja na pyszne, pożywne i proste w przygotowaniu danie z rybą w roli głównej, które przygotujemy w zaledwie 15 minut. Dodatkiem do łososia jest aromatyczny sos cytrynowo - koperkowy oraz zielone papryczki padron (Pimientos de Padrón) - przysmak bardzo popularny w północnej części Hiszpanii.

Składniki:

ŁOSOŚ

filet z łososia 400 gramów
masło 2 łyżki
oliwa 2 łyżki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 3 szczypty
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty

SOS CYTRYNOWO - KOPERKOWY

śmietana kremówka 120 mililitrów
masło 2 łyżki
sok z połowy cytryny 1 sztuka
starta skórka z cytryny 0.25 łyżeczki
koperek 2 łyżki
ksylitol 0.5 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty

PAPRYCZKI PADRON

papryczka padron 200 gramów
oliwa 4 łyżki
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat 0.5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś z sosem cytrynowo - koperkowym

Łosoś w sosie cytrynowo - koperkowym to prosty do przygotowania i bardzo szybki (gotowy już w 15 minut!) przepis na danie rybne. 

Dowiedz się: 

  • jak zrobić i zagęścić aromatyczny sos cytrynowo - koperkowy?
  • ile należy smażyć filety z łososia?
  • jak smażyć papryczki padron?
  • z czym podawać łososia w sosie cytrynowo - koperkowym?

KROK 1. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy śmietankę oraz skórkę cytrynową i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy sok z cytryny i posiekany koperek. Sos doprawiamy ksylitolem, solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy*.

* Jeśli chcemy bardziej zagęścić sos, to dodajmy do niego płaską łyżeczkę mąki pszennej. Można ją wcześniej wymieszać ze śmietanką lub przesiać przez sito bezpośrednio do sosu. W diecie bezglutenowej do zagęszczenia sosu świetnie sprawdzi się mieszanka mąki ryżowej z ziemniaczaną, a w diecie keto mąka kokosowa lub mąka z nasion chia.

KROK 2. Oczyszczony filet z łososia dzielimy na dwie części, które oprószamy solą oraz pieprzem cytrynowym. Filety smażymy na rozgrzanym maśle z dodatkiem oliwy po około 2 minuty z każdej strony. Na koniec przykrywamy patelnię, ściągamy z palnika i odstawiamy na chwilę (pod przykryciem mięso łososia idealnie "dojdzie" i będzie delikatniejsze).

KROK 3. Papryczki myjemy i osuszamy (nie urywamy ogonków). Na patelni rozgrzewamy sporą porcję oliwy z oliwek i wrzucamy papryczki. Smażymy je przez około 3 - 4 minuty (kilka razy mieszając lub potrząsając patelnią). Usmażone posypujemy gruboziarnistą solą morską oraz pieprzem (tylko w łagodnej wersji papryczek padron).

* Papryczki po usmażeniu kurczą się i mogą nabrać białawej lub lekko brązowej barwy. Podajemy je w całości, jemy razem z pestkami trzymając za ogonek.

KROK 4. Usmażone filety wykładamy na talerze i podajemy z sosem oraz papryczkami padron. Danie możemy wzbogacić o ulubiony dodatek węglowodanowy - ryż, kaszę, ziemniaki lub świeże pieczywo.

Łosoś w sosie cytrynowo - koperkowym to tylko jeden z wielu pysznych przepisów na łososia dostępnych na DoradcaSmaku.pl. Kliknij tutaj by zobaczyć wszystkie przepisy na dania z łososiem >>

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak