Łosoś z chrupiącą skórką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • filet z łososia

    700 gram
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • pesto bazyliowe

    2 łyżki
  • parmezan starty

    2 łyżki
  • cytryna

sos tatarski

  • majonez

    4 łyżki
  • musztarda dijon

    1 łyżeczka
  • chrzan

    1 łyżeczka
  • cebula dymka

  • kapary

    1 łyżeczka
  • korniszony

    3
  • natka pietruszki

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filet z łososia myjemy i suszymy ręcznikiem papierowym. W misce mieszamy pesto, bułkę tartą, parmezan i mieszamy dokładnie. Filet łososia kroimy na mniejsze kawałki, dajemy do naczynia żaroodpornego i na każdym układamy mieszankę – dość dużo. Polewamy całość oliwą.

Piekarnik nagrzewamy wcześniej do temperatury 200 stopni.

Naczynie z łososiem przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 20 minut.

Przygotowujemy sos tatarski. Siekamy drobno szalotkę, natkę pietruszki i korniszony. Przekładamy do miski i dajemy pozostałe składniki. Mieszamy wszystko razem, doprawiamy solą i pieprzem.

Gotowe filety podajemy z sosem tatarskim i pieczonymi ziemniakami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
asiatok 05.05.2016 13:36
Smakowitości!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat