Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
łosoś
2 duże filety -
pomidory suszone Smak
1 słoik -
Grill przyprawa ziołowa Prymat
do smaku -
czosnek
2 ząbki -
cebula czerwona
pół sztuki -
natka pietruszki
1 garść -
oliwa
3 łyżki -
sok z limonki
z 1 sztuki -
skórka z limonki
z 1 sztuki
Przepis i sposób przygotowania Łosoś wędzony na grillu
Grillowany łosoś to doskonały pomysł na danie podczas imprezy grillowej. Smak delikatnego mięsa ryby doskonale podkreśla grillowa przyprawa ziołowa oraz świeżo wyciśnięty sok z limonki.
Z tego przepisu dowiesz się:
- jak długo grillować łososia
- jak marynować łososia na grilla
1. W blenderze miksujemy oliwę z połowy słoika suszonych pomidorów, przyprawę grill klasyczny, 2 ząbki czosnku, sok i skórkę z limonki, połowę czerwonej cebuli, garść natki pietruszki i łyżkę oliwy. Po wstępnym zmiksowaniu dodajemy pozostałe 2 łyżki oliwy.
2. Skórę, pozbawionych łusek ryb nacinamy w poprzek, a całą ich powierzchnię smarujemy marynatą.
3. Na ruszcie grilla, na małych szczapkach drewna (wcześniej namoczonych w wodzie i mocno rozgrzanych na ruszcie), układamy łososia. Przykrywamy grill pokrywą. łososia grilujemy od strony skóry do momentu upieczenia do 2/3 wysokości fileta. Dopiero wtedy przewracamy rybę na drugą stronę.
Łososia serwujemy z grilowanymi warzywami. Można dodać do niego również suszone pomidory, a z wierzchu dodać świeża natkę pietruszki.
Limonkę możesz zastąpić cytryną.![]()
Komentarze (0)