Łosoś wędzony na grillu

Łosoś wędzony na grillu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Łosoś grillowany na kawałkach drewna to doskonały pomysł na dla osób, które wolą zjeść coś lżejszego podczas imprezy na świeżym powietrzu. Ta ryba ma delikatne mięso, które doskonale nadaje się do takiego sposobu przygotowania.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łosoś

    2 duże filety
  • pomidory suszone Smak

    1 słoik
  • Grill przyprawa ziołowa Prymat

    do smaku
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula czerwona

    pół sztuki
  • natka pietruszki

    1 garść
  • oliwa

    3 łyżki
  • sok z limonki

    z 1 sztuki
  • skórka z limonki

    z 1 sztuki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Łosoś wędzony na grillu

Grillowany łosoś to doskonały pomysł na danie podczas imprezy grillowej. Smak delikatnego mięsa ryby doskonale podkreśla grillowa przyprawa ziołowa oraz świeżo wyciśnięty sok z limonki.

Z tego przepisu dowiesz się:

  • jak długo grillować łososia
  • jak marynować łososia na grilla

1. W blenderze miksujemy oliwę z połowy słoika suszonych pomidorów, przyprawę grill klasyczny, 2 ząbki czosnku, sok i skórkę z limonki, połowę czerwonej cebuli, garść natki pietruszki i łyżkę oliwy. Po wstępnym zmiksowaniu dodajemy pozostałe 2 łyżki oliwy.

2. Skórę, pozbawionych łusek ryb nacinamy w poprzek, a całą ich powierzchnię smarujemy marynatą.

3. Na ruszcie grilla, na małych szczapkach drewna (wcześniej namoczonych w wodzie i mocno rozgrzanych na ruszcie), układamy łososia. Przykrywamy grill pokrywą. łososia grilujemy od strony skóry do momentu upieczenia do 2/3 wysokości fileta. Dopiero wtedy przewracamy rybę na drugą stronę.

Łososia serwujemy z grilowanymi warzywami. Można dodać do niego również suszone pomidory, a z wierzchu dodać świeża natkę pietruszki.

Doradca Smaku
Limonkę możesz zastąpić cytryną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat