Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś w sosie serowym z marchewką paryską

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

łosoś filet 2 sztuki
śmietana 30-pocentowa 0,5 szklanki
wino białe 0,5 szklanki
masło 3 łyżki
marchewka paryska 10 sztuk
olej do smażenia
koperek 3 łyżki
Szczypiorek cienki 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
parmezan 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś w sosie serowym z marchewką paryską

Marchewki paryskie obrać i wrzucić do wrzącej wody na 3 min. Wyciągnąć i odcedzić.
Filety z łososia przekroić na pół tak by powstały 4 części, oprószyć solą i pieprzem i podsmażyć na rozgrzanym na patelni ogniu przez około 1 min z jednej strony, później z drugiej i przełożyć do brytfanny (bez przykrywki, może być blaszka). Do jeszcze ciepłego oleju który został po łososiach dodać masło, śmietanę i wino (ale nie gotować tylko wszystko razem wymieszać tak by powstała jednolita masa). Dodać koperek i szczypiorek, doprawić do smaku. Sosem zalać łososia w brytfannie w wstawić na 200 stopni na 10 min. Po 10 min dodać marchewki (zalać je sosem tak by nie były na wierzchu tylko w sosie) i posypać parmezanem, piec jeszcze 5 min.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dagmara020 30.10.2012 08:51
mniam
Ela15 27.10.2012 19:56
mniam
Fiffi 21.09.2012 23:13
smacznie i zdrowo
Aleksandra15 18.09.2012 14:04
chętnie bym zjadła ;-)
adelajda 18.09.2012 11:35
robisz apetyt ! Super ! uwielbiam łososia !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak