Łosoś w sosie musztardowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchewka

    1 szt
  • seler korzeniowy

    10 dag
  • mleko

    1 szklanka
  • sok z cytryny

    0,5 szt
  • wywar rybny

    3 szklanki
  • śmietana kremówka

    20 dag
  • Musztarda sarepska Prymat

    4 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 szt
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    1 łyżeczka
  • Goździki całe Prymat

    2 szt
  • łosoś

    1 kg
  • natka pietruszki

    0,5 pęczka
  • Ziele angielskie całe Prymat

    5 ziaren
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sos: 3 szklanki wywar rybny, 20 dag śmietana kremówka, 4 łyżki musztarda sarepska lub delikatesowa

Rybę sprawić, umyć, osuszyć, pokroić na 8 porcji, skropić sokiem z cytryny, posolić, przykryć i odstawić na 30 minut do lodówki. Warzywa oczyścić, umyć, zalać 1 l wody, dodać przyprawy i gotować pod przykryciem 30 minut. Wywar przecedzić do rondla, dolać mleko, posolić, zagotować, włożyć rybę i gotować 25 minyt, na małym ogniu.

Przygotować sos: Wywar rybny zredukować (wygotować) do 1/3 objętości, dodać śmietanę i musztardę, wymieszać.

Ugotowaną rybę wyjąć z wywaru, ułożyć na ogrzanych talerzach, polać sosem i posypać natką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kriso 12.05.2011 07:02
mniam mniam
marcia71 11.05.2011 11:14
trochę pracochłonne
Tika4444 11.04.2011 08:25
warto spróbować
Tika4444 11.04.2011 08:25
musi być pyszne
berys18 15.02.2011 09:11
fajny przepis
Magdalena80 05.02.2011 15:25
bardzo dobre
szajba2 05.02.2011 11:21
co na to łosoś?
Babciagramolka 27.12.2010 17:24
Warto spróbować
Barbara55 22.09.2010 14:23
może być bardzo smaczne
julci3k1 11.07.2010 13:57
ciekawe ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat