Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
marchewka
1 szt -
seler korzeniowy
10 dag -
mleko
1 szklanka -
sok z cytryny
0,5 szt -
wywar rybny
3 szklanki -
śmietana kremówka
20 dag -
Musztarda sarepska Prymat
4 łyżki -
sól
1 szczypta -
Liść laurowy suszony Prymat
1 szt -
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
1 łyżeczka -
Goździki całe Prymat
2 szt -
łosoś
1 kg -
natka pietruszki
0,5 pęczka -
Ziele angielskie całe Prymat
5 ziaren
Przepis i sposób przygotowania Łosoś w sosie musztardowym
Rybę sprawić, umyć, osuszyć, pokroić na 8 porcji, skropić sokiem z cytryny, posolić, przykryć i odstawić na 30 minut do lodówki. Warzywa oczyścić, umyć, zalać 1 l wody, dodać przyprawy i gotować pod przykryciem 30 minut. Wywar przecedzić do rondla, dolać mleko, posolić, zagotować, włożyć rybę i gotować 25 minyt, na małym ogniu.
Przygotować sos: Wywar rybny zredukować (wygotować) do 1/3 objętości, dodać śmietanę i musztardę, wymieszać.
Ugotowaną rybę wyjąć z wywaru, ułożyć na ogrzanych talerzach, polać sosem i posypać natką.
Komentarze (10)