odc. 11 Doradca Smaku

Doradca Smaku XV: Duszony szponder w sosie anchois, odc. 11

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Co zrobić ze szpondrem wołowym pozostałym z gotowania bulionu? Oczywiście przygotować ten delikatny kawałek mięsa w kremowym sosie z anchois, zielonymi oliwkami i musztardą francuską! To danie zachwyci Was prostotą wykonania i niezwykłym smakiem!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Szponder:

  • szponder wołowy

    1 sztuka
  • woda

    3 litry
  • marchewka

    2 sztuki
  • korzeń pietruszki

    2 sztuki
  • seler korzeniowy

    1 sztuka
  • biała część pora

  • cebula biała

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki

Do smaku:

  • Ziele angielskie mielone Prymat

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

  • sól morska Prymat w młynku

Sos:

  • czosnek

    2 ząbki
  • biała część pora

    1 sztuka
  • filety anchois

    8 sztuk
  • zielone oliwki Smak

    10 sztuk
  • masło klarowane

    3 łyżki
  • Musztarda francuska Prymat

    3 łyżki
  • rosół

    1 szklanka
  • śmietana kremówka

    1 szklanka
  • warzywa z rosołu

  • Pieprz zielony ziarnisty Prymat

    łyżeczka

Grzanki z całki:

  • chałka

    1/2 sztuki

Do dekoracji:

  • natka pietruszki

    kilka gałązek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szponder:

1. Szponder zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 30 minut na małym ogniu. Usuwamy szumowiny. Cebulę opalamy palnikiem i razem z pozostałymi warzywami, czosnkiem oraz przyprawami wrzucamy do garnka z mięsem. Solimy do smaku. Całość gotujemy na małym ogniu, aż szponder będzie miękki, ok. 2,5 – 3 godziny.

 

Sos:

1. Czosnek kroimy w plastry, białą część pora w piórka, anchois oraz oliwki na mniejsze części.

2. Na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym karmelizujemy czosnek i por. Po minucie podsmażania dorzucamy anchois oraz oliwki. Mieszamy całość i dodajemy musztardę francuską.

3. Do sosu dolewamy wcześniej ugotowany rosół oraz śmietanę kremówkę. Mieszamy i smażymy na małym ogniu. Gdy sos zgęstnieje, przekładamy do niego warzywa z rosołu pokrojone w plastry: marchew, seler, pietruszkę.

4. Szponder wyciągamy z rosołu, kroimy na pół i wkładamy do sosu. Mięso polewamy sosem i dusimy kilka minut na małym ogniu.

5. Na koniec pieprz zielony ziarnisty ucieramy w moździerzu i doprawiamy mięso w sosie.

 

Grzanki z chałki:

Kromki chałki wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni Celsjusza na 10-15 minut.

 

Sposób podania:

Na grzance z chałki układamy szponder w sosie, obok podajemy warzywa. Danie dekorujemy natką pietruszki.

Doradca Smaku
* warzywa z rosołu: marchew, pietruszka, seler. *Chałka świetnie sprawdza się także w daniach z wątróbką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat