Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Duszony szponder w sosie anchois, odc. 11
Szponder:
1. Szponder zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 30 minut na małym ogniu. Usuwamy szumowiny. Cebulę opalamy palnikiem i razem z pozostałymi warzywami, czosnkiem oraz przyprawami wrzucamy do garnka z mięsem. Solimy do smaku. Całość gotujemy na małym ogniu, aż szponder będzie miękki, ok. 2,5 – 3 godziny.
Sos:
1. Czosnek kroimy w plastry, białą część pora w piórka, anchois oraz oliwki na mniejsze części.
2. Na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym karmelizujemy czosnek i por. Po minucie podsmażania dorzucamy anchois oraz oliwki. Mieszamy całość i dodajemy musztardę francuską.
3. Do sosu dolewamy wcześniej ugotowany rosół oraz śmietanę kremówkę. Mieszamy i smażymy na małym ogniu. Gdy sos zgęstnieje, przekładamy do niego warzywa z rosołu pokrojone w plastry: marchew, seler, pietruszkę.
4. Szponder wyciągamy z rosołu, kroimy na pół i wkładamy do sosu. Mięso polewamy sosem i dusimy kilka minut na małym ogniu.
5. Na koniec pieprz zielony ziarnisty ucieramy w moździerzu i doprawiamy mięso w sosie.
Grzanki z chałki:
Kromki chałki wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni Celsjusza na 10-15 minut.
Sposób podania:
Na grzance z chałki układamy szponder w sosie, obok podajemy warzywa. Danie dekorujemy natką pietruszki.