Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XV: Duszony szponder w sosie anchois, odc. 11

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(24)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Co zrobić ze szpondrem wołowym pozostałym z gotowania bulionu? Oczywiście przygotować ten delikatny kawałek mięsa w kremowym sosie z anchois, zielonymi oliwkami i musztardą francuską! To danie zachwyci Was prostotą wykonania i niezwykłym smakiem!

Składniki:

Szponder:

szponder wołowy 1 sztuka
woda 3 litry
marchewka 2 sztuki
korzeń pietruszki 2 sztuki
seler korzeniowy 1 sztuka
biała część pora
cebula biała 1 sztuka
czosnek 2 ząbki

Do smaku:

Ziele angielskie mielone Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
sól morska Prymat w młynku

Sos:

czosnek 2 ząbki
biała część pora 1 sztuka
filety anchois 8 sztuk
zielone oliwki Smak 10 sztuk
masło klarowane 3 łyżki
Musztarda francuska Prymat 3 łyżki
rosół 1 szklanka
śmietana kremówka 1 szklanka
warzywa z rosołu
Pieprz zielony ziarnisty Prymat łyżeczka

Grzanki z całki:

chałka 1/2 sztuki

Do dekoracji:

natka pietruszki kilka gałązek

Porada

* warzywa z rosołu: marchew, pietruszka, seler. *Chałka świetnie sprawdza się także w daniach z wątróbką.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Duszony szponder w sosie anchois, odc. 11

Szponder:

1. Szponder zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 30 minut na małym ogniu. Usuwamy szumowiny. Cebulę opalamy palnikiem i razem z pozostałymi warzywami, czosnkiem oraz przyprawami wrzucamy do garnka z mięsem. Solimy do smaku. Całość gotujemy na małym ogniu, aż szponder będzie miękki, ok. 2,5 – 3 godziny.

 

Sos:

1. Czosnek kroimy w plastry, białą część pora w piórka, anchois oraz oliwki na mniejsze części.

2. Na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym karmelizujemy czosnek i por. Po minucie podsmażania dorzucamy anchois oraz oliwki. Mieszamy całość i dodajemy musztardę francuską.

3. Do sosu dolewamy wcześniej ugotowany rosół oraz śmietanę kremówkę. Mieszamy i smażymy na małym ogniu. Gdy sos zgęstnieje, przekładamy do niego warzywa z rosołu pokrojone w plastry: marchew, seler, pietruszkę.

4. Szponder wyciągamy z rosołu, kroimy na pół i wkładamy do sosu. Mięso polewamy sosem i dusimy kilka minut na małym ogniu.

5. Na koniec pieprz zielony ziarnisty ucieramy w moździerzu i doprawiamy mięso w sosie.

 

Grzanki z chałki:

Kromki chałki wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni Celsjusza na 10-15 minut.

 

Sposób podania:

Na grzance z chałki układamy szponder w sosie, obok podajemy warzywa. Danie dekorujemy natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak