Łosoś w porach i cieście francuskim

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łosoś

    450 g
  • masło klarowane

    2 łyzki
  • por

    1 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • natka pietruszki

  • cytryna

    1/4 szt
  • ciasto francuskie

    1 płat
  • żółtko jaja

    1 szt
  • papryka w płatkach

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Łosoś w porach i cieście francuskim foto
Korzeń pietruszki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczach.
Krok 2 - Łosoś w porach i cieście francuskim foto
Por nacinamy na krzyż ale nie do końca, dokładnie płuczemy i kroimy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy por z pietruszką aż zmiękną. Przekładamy do miseczki i przestudzamy.
Krok 3 - Łosoś w porach i cieście francuskim foto
Na tej samej patelni smażymy rybę doprawioną z obu stron solą, czarnym pieprzem oraz grubo suszona natką pietruszki.
Krok 4 - Łosoś w porach i cieście francuskim foto
Rybę przesmażamy chwilkę na mocno rozgrzanej patelni aż się zarumieni. Nie powinna być usmażona „na gotowo”.
Krok 5 - Łosoś w porach i cieście francuskim foto
Rozwijamy płat ciasta francuskiego. Na jednej połowie wykładamy przesmażony por z pietruszka. Na nim układamy rybę. Skrapiamy sokiem z cytryny i przykrywamy pozostałą częścią pora. Tak przygotowana rybę przykrywamy druga połowa ciasta francuskiego. Brzegi ciasta zlepiamy dociskając widelcem i tworząc wzór na rantach. Ciasto smarujemy żółtkiem jajka i posypujemy płatkami papryki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez około 15 minut do zarumieniania ciasta.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ada.la 09.02.2015 18:13
super masz przepisy
caralajna 12.11.2014 12:58
fantastycznie się prezentuje
magduś83 10.11.2014 12:53
ale pięknie wygląda
Anna133 06.11.2014 14:03
wygląda bardzo wystawnie
wyattearp 06.11.2014 11:40
super przepis
Mniam 06.11.2014 11:36
Danie rewelacyjne! Robiłam kiedyś coś podobnego i było przepyszne. Wszystko tu smacznie współgra i można zaskoczyć gości :)
IwonaDD 06.11.2014 08:53
wspaniałe danie
VioletoweKucharzenie 06.11.2014 08:02
obłędne smaki:-)
Krzysztof15 06.11.2014 06:36
palce lizac
Monika-twin 05.11.2014 22:57
Extra danie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat