odc. 25 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIII: Burger rybny z sosem z kaparów, odc. 25

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Nie jadacie mięsa, ale ryby z ogromną przyjemnością? Co powiecie na burgera rybnego z dodatkiem sosu z kaparów? Brzmi przepysznie i bardzo aromatycznie. Skusicie się? 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • sandacz

    250 g
  • łosoś

    250 g
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    3-4 łyżki
  • otręby pszenne

    2 łyżki
  • czarne bułki do burgerów

  • masło klarowane

    do smażenia
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • pieprz kolorowy

    do smaku
  • Przyprawa do ryb z nutą cytryny Prymat

    do smaku

Sos:

  • gęsty jogurt naturalny

    2 łyżki
  • majonez light

    2 łyżki
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • Pieczarki marynowane Smak

    4 sztuki
  • kapary całe Smak

    garść
  • zielone oliwki Smak

    garść
  • szczypiorek

    pęczek
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • pieprz kolorowy

    do smaku

Dodatki:

  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • pomidor malinowy bez skóry

    1 sztuka
  • sałata lodowa

    3-4 liście

Do dekoracji:

  • bazylia świeża

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:

1. Do miski wrzucamy ryby, mieszamy je, a następnie doprawiamy przyprawą do ryb z nutą cytryny, po czym całość łączymy. Do miski dodajemy otręby i bułkę tartą. Za pomocą rąk wyrabiamy składniki na jednolitą masę, a następnie formujemy kotlety. Możemy użyć do tego ringu.

2. Czosnek rozgniatamy końcówką noża, a następnie drobno siekamy, kroimy kapary na mniejsze kawałki, oliwki na plasterki, szczypiorek i pieczarki siekamy na drobne części. Do miski dodajemy majonez, jogurt naturalny, całość lekko mieszamy. Dorzucamy czosnek, kapary, szczypiorek i pieczarki, następnie łączymy składniki i dodajemy do nich soli i pieprzu kolorowego.

3. Bułki podpiekamy na patelni.

4. Na drugą rozgrzaną patelnię ryflowaną wrzucamy masło klarowane i smażymy na nim burgery z obydwu stron. Liść sałaty rwiemy na mniejsze kawałki, pomidora kroimy w grube plastry, a czerwoną cebulę w krążki.

 

Sposób podania:

Na dolną część bułki nakładamy kolejno: sos, liście sałaty, kotlet rybny, sos, plaster pomidora, piórka cebuli. Wierzch dekorujemy liśćmi świeżej bazylii. Drugą część bułki kładziemy obok.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat