Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIII: Burger rybny z sosem z kaparów, odc. 25

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(47)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Nie jadacie mięsa, ale ryby z ogromną przyjemnością? Co powiecie na burgera rybnego z dodatkiem sosu z kaparów? Brzmi przepysznie i bardzo aromatycznie. Skusicie się? 

Składniki:

Składniki:

sandacz 250 g
łosoś 250 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 3-4 łyżki
otręby pszenne 2 łyżki
czarne bułki do burgerów
masło klarowane do smażenia
sól morska Prymat w młynku do smaku
pieprz kolorowy do smaku
Przyprawa do ryb z nutą cytryny Prymat do smaku

Sos:

gęsty jogurt naturalny 2 łyżki
majonez light 2 łyżki
ząbki czosnku 2 sztuki
Pieczarki marynowane Smak 4 sztuki
kapary całe Smak garść
zielone oliwki Smak garść
szczypiorek pęczek
sól morska Prymat w młynku do smaku
pieprz kolorowy do smaku

Dodatki:

cebula czerwona 1 sztuka
pomidor malinowy bez skóry 1 sztuka
sałata lodowa 3-4 liście

Do dekoracji:

bazylia świeża

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Burger rybny z sosem z kaparów, odc. 25

Sposób przygotowania:

1. Do miski wrzucamy ryby, mieszamy je, a następnie doprawiamy przyprawą do ryb z nutą cytryny, po czym całość łączymy. Do miski dodajemy otręby i bułkę tartą. Za pomocą rąk wyrabiamy składniki na jednolitą masę, a następnie formujemy kotlety. Możemy użyć do tego ringu.

2. Czosnek rozgniatamy końcówką noża, a następnie drobno siekamy, kroimy kapary na mniejsze kawałki, oliwki na plasterki, szczypiorek i pieczarki siekamy na drobne części. Do miski dodajemy majonez, jogurt naturalny, całość lekko mieszamy. Dorzucamy czosnek, kapary, szczypiorek i pieczarki, następnie łączymy składniki i dodajemy do nich soli i pieprzu kolorowego.

3. Bułki podpiekamy na patelni.

4. Na drugą rozgrzaną patelnię ryflowaną wrzucamy masło klarowane i smażymy na nim burgery z obydwu stron. Liść sałaty rwiemy na mniejsze kawałki, pomidora kroimy w grube plastry, a czerwoną cebulę w krążki.

 

Sposób podania:

Na dolną część bułki nakładamy kolejno: sos, liście sałaty, kotlet rybny, sos, plaster pomidora, piórka cebuli. Wierzch dekorujemy liśćmi świeżej bazylii. Drugą część bułki kładziemy obok.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak