Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
sandacz
250 g -
łosoś
250 g -
Bułka tarta klasyczna Prymat
3-4 łyżki -
otręby pszenne
2 łyżki -
czarne bułki do burgerów
-
masło klarowane
do smażenia -
sól morska Prymat w młynku
do smaku -
pieprz kolorowy
do smaku -
Przyprawa do ryb z nutą cytryny Prymat
do smaku
Sos:
-
gęsty jogurt naturalny
2 łyżki -
majonez light
2 łyżki -
ząbki czosnku
2 sztuki -
Pieczarki marynowane Smak
4 sztuki -
kapary całe Smak
garść -
zielone oliwki Smak
garść -
szczypiorek
pęczek -
sól morska Prymat w młynku
do smaku -
pieprz kolorowy
do smaku
Dodatki:
-
cebula czerwona
1 sztuka -
pomidor malinowy bez skóry
1 sztuka -
sałata lodowa
3-4 liście
Do dekoracji:
-
bazylia świeża
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XIII: Burger rybny z sosem z kaparów, odc. 25
Sposób przygotowania:
1. Do miski wrzucamy ryby, mieszamy je, a następnie doprawiamy przyprawą do ryb z nutą cytryny, po czym całość łączymy. Do miski dodajemy otręby i bułkę tartą. Za pomocą rąk wyrabiamy składniki na jednolitą masę, a następnie formujemy kotlety. Możemy użyć do tego ringu.
2. Czosnek rozgniatamy końcówką noża, a następnie drobno siekamy, kroimy kapary na mniejsze kawałki, oliwki na plasterki, szczypiorek i pieczarki siekamy na drobne części. Do miski dodajemy majonez, jogurt naturalny, całość lekko mieszamy. Dorzucamy czosnek, kapary, szczypiorek i pieczarki, następnie łączymy składniki i dodajemy do nich soli i pieprzu kolorowego.
3. Bułki podpiekamy na patelni.
4. Na drugą rozgrzaną patelnię ryflowaną wrzucamy masło klarowane i smażymy na nim burgery z obydwu stron. Liść sałaty rwiemy na mniejsze kawałki, pomidora kroimy w grube plastry, a czerwoną cebulę w krążki.
Sposób podania:
Na dolną część bułki nakładamy kolejno: sos, liście sałaty, kotlet rybny, sos, plaster pomidora, piórka cebuli. Wierzch dekorujemy liśćmi świeżej bazylii. Drugą część bułki kładziemy obok.
Komentarze (0)