Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Burger rybny z sosem z kaparów, odc. 25
Sposób przygotowania:
1. Do miski wrzucamy ryby, mieszamy je, a następnie doprawiamy przyprawą do ryb z nutą cytryny, po czym całość łączymy. Do miski dodajemy otręby i bułkę tartą. Za pomocą rąk wyrabiamy składniki na jednolitą masę, a następnie formujemy kotlety. Możemy użyć do tego ringu.
2. Czosnek rozgniatamy końcówką noża, a następnie drobno siekamy, kroimy kapary na mniejsze kawałki, oliwki na plasterki, szczypiorek i pieczarki siekamy na drobne części. Do miski dodajemy majonez, jogurt naturalny, całość lekko mieszamy. Dorzucamy czosnek, kapary, szczypiorek i pieczarki, następnie łączymy składniki i dodajemy do nich soli i pieprzu kolorowego.
3. Bułki podpiekamy na patelni.
4. Na drugą rozgrzaną patelnię ryflowaną wrzucamy masło klarowane i smażymy na nim burgery z obydwu stron. Liść sałaty rwiemy na mniejsze kawałki, pomidora kroimy w grube plastry, a czerwoną cebulę w krążki.
Sposób podania:
Na dolną część bułki nakładamy kolejno: sos, liście sałaty, kotlet rybny, sos, plaster pomidora, piórka cebuli. Wierzch dekorujemy liśćmi świeżej bazylii. Drugą część bułki kładziemy obok.