Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś pod pierzynką
Łosoś pod pierzynką to:
- smaczne danie z ryb - idealne na piątkowy obiad
- łatwa do przygotowania potrawa kuchni skandynawskiej
Kroki postępowania
Z łososia usunąć ości i podzielić na porcje. Do usuwania ości najlepiej posłużyć się pęseta, ponieważ są one dość grube i zazwyczaj tylko po jednej stronie (patrząc od kręgosłupa).
Oprószyć solą i pieprzem i skropić sokiem. Najlepiej zostawić na około 15 minut.
Naczynie żaroodporne wysmarować równomiernie oliwą z oliwek. Ułożyć w nim porcje łososia. Każdą z nich posypać grubą warstwą cebuli i kopru (najlepiej świeżego).
Przygotować pierzynkę: wymieszać śmietanę z 2 łyżeczkami chrzanu.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Wstawić naczynie bez nakrycia.
Piec około 20-25 minut.