Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś norweski zapiekany z ziołami i masłem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Łosoś

łosoś filet 4 szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 3 szczypty
Zioła prowansalskie suszone Prymat 3 szczypty
koper świeży 1 pęczek
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 2 szczypty

Dodatek do łososia

papryka marynowana 3 szt

Porada

Świetnym dodatkiem do tego dania są zapiekane ziemniaczki.

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś norweski zapiekany z ziołami i masłem

Kroki postępowania

1
Jeżeli posiadamy lososia ze skórą koniecznie go filetujemy i pozbawiamy rybę skóry.
Krok 1 - Łosoś norweski zapiekany z ziołami i masłem foto
2
Doprawiamy filety czosnkiem niedzwiedzim, solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i przyprawą do ryb. Odstawiamy do lodówki na 20 minut aby aromat ziół przeszedł do ryby.
Krok 2 - Łosoś norweski zapiekany z ziołami i masłem foto
3
Myjemy w chłodnej wodzie koperek i drobno kroimy.
Krok 3 - Łosoś norweski zapiekany z ziołami i masłem foto
4
Wyciągamy łososia. Kładziemy na folię aluminiową i dokładamy na górę koperek oraz plastry masła.
Krok 4 - Łosoś norweski zapiekany z ziołami i masłem foto
5
Folię zawijamy dokładnie i pieczemy w piekarniku w termoobiegu 170 C około 40 minut. Bardzo ważne jest aby folia aluminiowa była bardzo szczelna dzięki temu nie wypłynie masło, które finalnie powinien wchłonąć łosoś.
Krok 5 - Łosoś norweski zapiekany z ziołami i masłem foto
6
Otwieramy folię i serwujemy razem z marynowaną papryką na talerzu.
Krok 6 - Łosoś norweski zapiekany z ziołami i masłem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 25.02.2015 14:37
dobry sposób

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak