Łosoś na sianku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Łosoś na sianku, czyli tradycyjna ryba, ze zdrowym i nie obciążającym objedzonych wigilijnych żołądków szpinakiem.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Szpinak z komosą

  • szpinak mrożony

    100 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • pieprz

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • śmietana 30%

    30 mililitrów
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 szczypta
  • quinoa

    100 gramów

Łosoś

  • łosoś

    2 płaty
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • sok z cytryny

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Komosę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Łososia płuczemy, po czym osuszamy papierowym ręcznikiem i przyprawiamy.
Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju, dorzucamy szpinak i smażymy, mieszkając do rozmrożenia. Przyprawiamy, wlewamy śmietanę i dodajemy ugotowaną komosę.
Na szpinak wkładamy płaty łososia i dusimy 20 min.

Płatów łososia nie obieramy ze skóry. Jest to zbyt pracochłonne, a ryba ładnie odchodzi po ugotowaniu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat