Łosoś na roszponce w koperkowym sosie

Łosoś na roszponce w koperkowym sosie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łosoś

    500 g
  • koperek

    1 pęczek
  • cebula

    1/2
  • cukier

  • roszponka

    100 g
  • sos

  • śmietana

    120 ml
  • cukier trzcinowy

    2 łyżeczki
  • musztadra Dijon

    3 łyżeczki
  • ocet winny

    3 łyżeczki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Łosoś na roszponce w koperkowym sosie

Kroki postępowania

Krok 1 - Łosoś na roszponce w koperkowym sosie foto
Łososia oczyszczamy. Do garnka wlewamy zimną wodę, dodajemy szczyptę soli i cukru, wkładamy pokrojoną i obraną cebulę, kilka gałązek koperku i łososia. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut. Po ugotowaniu filet odwracamy na druga stronę i zostawiamy jeszcze kilka minut w ciepłej wodzie. Następnie łososia wyjmujemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Na talerzu układamy umytą i osuszoną roszponkę. Kolejno wykładamy kawałki łososia.
Krok 2 - Łosoś na roszponce w koperkowym sosie foto
podanych składników przygotowujemy sos.
Krok 3 - Łosoś na roszponce w koperkowym sosie foto
Do sosu dodajemy 2 łyżki posiekanego drobno koperku. Całość można udekorować jeszcze pozostałym koperkiem.
Krok 4 - Łosoś na roszponce w koperkowym sosie foto
Łososia podajemy polanego sosem lub sos stawiamy obok. Życzę smacznego :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

cukiereczek 10.04.2014 18:15
wygląda wspaniale
Adamorek 25.05.2013 22:57
samo zdrowie
alaaa 02.03.2013 20:17
jak smakuje tak jak wygląda to rewelacja
jozefinach 17.02.2013 11:22
Uwielbiam łososia w każdej postaci.
arbuzowo 12.02.2013 21:01
ciekawy pomysł
arbuzowo 12.02.2013 21:01
ciekawy pomysł
dwa pokoje z kuchnią 12.02.2013 08:16
wygląda naprawdę dobrze!!
fotoviderek 12.02.2013 07:31
Pyszny łosoś. Takiego chętnie bym spróbował :)
artur7 12.02.2013 06:44
pomysl fajny lubię łososia
Granita 12.02.2013 00:28
rewelacyjne,dodaję przepis i na pewno przetestuję!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat