Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś gotowany na parze

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z łososia 1 sztuka
por (biała część) 2 sztuki
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler 1 sztuka
koperek 1 pęczek
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 1 łyżeczka
jogurt naturalny 1 opakowanie
majonez 3 łyżki
cytryna 1 sztuka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś gotowany na parze

Łososia najlepiej przyprawić chwilę wcześniej solą, pieprzem i cytryną. Najważniejsza rzecz w tej potrawie to wywar, który musi być aromatyczny i nadać rybie ten aromat.
Na durszlaku układamy płaty łososia, przekładając go koperkiem. W garnku wkładamy do wody wszystkie warzywa i zagotowujemy. Nastawiamy w garnku wrzątek, przykrywamy pokrywką i parzymy! Trudno jest powiedzieć ile, ale nie długo. Warto po jakichś 15 minutach sprawdzić, czy ryba jest już dobra.

Teraz sos. Wszystkie składniki czyli jogurt, majonez, sól, pieprz, cytrynę wkładamy do miski i mieszamy. Sos powinien chwilę postać, żeby oddał trochę aromatu i gotowe!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariola7 10.12.2012 22:45
lubie łososie
Konczi 09.09.2012 23:57
smakowita rybcia
stokrotka 09.09.2012 23:06
lubię rybki
manaika 09.09.2012 22:54
super i zdrowo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak